Politika

Deset dana od usvajanja odluke, ustaške ulice još uvijek u Mostaru. Kada će ih maknuti?

Gradsko vijeće Grada Mostara prije tačno deset dana usvojilo je odluku kojom su promijenjeni nazivi ulica koje su nosile imena fašista i ustaša.

Iako se radi o zamjeni koji su mnogi osporavali zbog toga što su se mogla pronaći bolja imena, činjenica je da pet ulica ne bi trebalo više nositi ime po ustašama i fašistima iz NDH-a.

No, kada će se odluka sprovesti u djelo?

To pitanje postavio je i Sanel Kajan, aktivista i bivši novinar.

"Iako je u Gradskom vijeću Mostara donesena odluka da se ukidaju (samo nekih) nazivi ulica ustaških zločinaca, ništa nije učinjeno da se to uradi i u praksi. Table s imenima NDH-ovaca i dalje su tu!

Također, javnosti nije objašnjeno kakav bi trebao biti izgled tabli s imenima ulica. Pa tako, u istočnom dijelu grada imamo tamnoplave ploče s kućnim brojevima i nazivima ulica, još iz vremena SFRJ. Imamo i svijetloplave table, drugačijeg fonta postavljene samoinicijativno, kao i nekoliko zelenih tabli s nazivima ulica. U zapadnim gradskim kvartovima su crvene ploče s nelegalnim grbom Mostara, kao i ploče crne boje", naveo je Kajan.

Inače, ovo je prijedlog koji je usvojen – Ulica Mile Budaka mijenja naziv u Ulica Alekse Šantića, Ulica Vokića i Lorkovića – Ulica Tina Ujevića, Ulica viteza Rafaela Bobana – Ulica Fra Ljudevita Laste, Ulica Jure Francetića – Humska ulica, Ulica tabornika Ive Zelenike – Ulica Ciglana, Ulica župana Đure Spuževića – Ulica Ismeta Ice Voljevice.