ogromne demonstracije

Desetine hiljada ljudi preplavile trg u Budimpešti. Traže ostavku Orbana

Foto: X

Neki mediji procjenjuju oko 100.000 učesnika, što ih čini jednom od dvije najveće opozicione političke demonstracije u posljednjih nekoliko godina.

Desetine hiljada Mađara demonstrirale su u subotu protiv vlade Viktora Orbana na poziv novog premijerovog izazivača Petera Magyara. Gomila je preplavila glavni trg u Budimpešti.

Péter Magyar, 43, pripadao je elitnom krugu vladajuće stranke; bio je suprug bivše ministarice pravde Judit Varga. Ali prije dva mjeseca je prebjegao i od tada potresa mađarsku političku scenu.

Njegov cilj sada je da sruši sistem Viktora Orbana, koji je na vlasti od 2010. Obraćajući se demonstrantima, Péter Magyar je optužio medije i tužilaštvo u zemlji za nedostatak istinske nezavisnosti, iznio optužbe za korupciju u vladi i rekao da će pokrenuti stranku za učešće na evropskim izborima sljedećeg juna.

"Mi Mađari ujedinimo se", skandirao je okupljenima, pozivajući Mađare na desnici, ljevici i liberale da poštuju jedni druge i rade zajedno na zamjeni trenutne političke elite. Péter Magyar je također oštro kritizirao tradicionalne opozicione stranke jer nisu vodile žestoku bitku protiv vladajuće stranke u proteklih 14 godina.

„Péter Magyar je održao obećanje“, objašnjava dopisnik Euronewsa Zoltán Siposhegyi, „Ne samo glavni trg u Budimpešti, već i uske ulice oko njega bile su prepune ljudi. Naime, govornici su oštro kritizirali ne samo vladu Fidesa već i cijelu opozicionu elitu."