na pomolu nevolje

Evropa strahuje od nove vlasti u Nizozemskoj: Mogao bi minirati kompletnu EU i izazvati totalni haos

Još uvijek nije jasno ko će biti novi šef nizozemske vlade. Geert Wilders je podnio ostavku na dužnost kako bi formirao četverostranačku koaliciju desnog centra.

Međutim, ono što je jasno jeste da Nizozemska želi uvesti "najstrožiju politiku azila svih vremena", rekao je Wilders.

Šta planira desničar?

Nova koalicija želi svoju zemlju učiniti manje privlačnom za migrante i planira dvogodišnji "vanredni zakon" za migracijsku krizu.

To znači - najteži postupak deportacije ("uključujući silu"), zaustavljanje obrade novih zahtjeva za azil te teži dolazak do socijalnih stanova za azilante.

I još nešto bitno - ilegalni migranti koji se pronađu tokom kontrole kopnene granice odmah se šalju natrag u Njemačku i Belgiju.

Također, pobjednik nizozemskih izbora Geert Wilders je euroskeptik i želi napustiti Evropsku uniju.

Međutim, Wilders želi mnogo više - izlaznu klauzulu iz evropske politike azila i migracija! Nizozemska se više ne bi trebala pridržavati pravila EU, prenosi BILD.

Ipak, ustavni stručnjak Volker Boehme-Nessler (60) jasno kaže:

“Nizozemska je još uvijek vezana uz azilantski paket EU.”

Pravno, takva klauzula ne postoji.

“Ovo je političko pitanje o kojem bi Nizozemci morali pregovarati s Evropskom komisijom i ostalim državama članicama”, tvrdi ekspert.

Mnogi neuspjesi

Wilders može izaći iz migracijske politike samo ako mu druge zemlje EU to dopuste. Ako prekrši pravila, prijeti mu sudski postupak i velike kazne.

To znači - Nizozemskoj prijete velike nevolje s Briselom i ostalim članicama EU.

Podsjetimo, Wilders može formirati koaliciju s dvije desničarske i jednom liberalnom strankom i prvi put određivati nizozemsku politiku.

Wilders je prvi put ušao u nacionalni parlament prije 18 godina, podsjeća DW.

Uprkos mnogim neuspjesima, on je tokom godina uspio popularizirati svoj euroskeptičan i ksenofobičan program. I sada je konačno dospio do cilja.

Na izborima prije šest mjeseci Wilderova Stranka za slobodu postala je najjača snaga s gotovo 24 posto. Međutim, sam Wilders je morao odustati od pretenzije na mjesto šefa vlade.

To bi ipak bilo previše za druge koalicijske stranke, posebno za desno-liberalni VVD na čelu s premijerom u odlasku Markom Rutteom.

Četiri koalicijske stranke dogovorile su formiranje vlade od koje bi polovinu činili stranački političari, a drugu polovicu stručnjaci.

Još nije jasno ko će dobiti ključno mjesto premijera – kadrovska križaljka se još slaže.