Svijet

Desničari planirali ubistvo Macrona. Advokati ih opisali kao “nespretne ekstremiste”

Pripadnicima krajnje desničarske skupine u Francuskoj sudi se zbog zavjere planiranja ubistva predsjednika Emmanuela Macrona tokom memorijalne ceremonije održane 2018. godine u znak sjećanja na završetak Prvog svjetskog rata, kao i planiranja terorističkih napada i zagovaranja nasilnog svrgavanja vlade, javlja Reuters.

Među trinaestoro optuženih članova grupe "Les Barjols", su 11 muškaraca i dvije žene. Starosti su između 26 i 66 godina.

Postupajući na osnovu informacija dobijenih prisluškivanjem, policija je u novembru 2018. godine uhapsila tada 62-godišnjaka i trojicu saučesnika. Pronašli su keramički nož od 15 centimetara u automobilu blizu mjesta gdje je Macron trebao održati govor.

U kući su kasnije pronađeni vatreno oružje i municija.

Nekoliko drugih članova grupe uhapšeno je u periodu između 2019. i 2020. godine. Njihovo suđenje, koje je počelo u utorak, trajat će do 3. februara.

Advokati optuženih, u komentarima za francuske medije, umanjili su ozbiljnost namjera svojih klijenata. Opisali ih kao nespretne ekstremiste bez stvarnih planova za akciju.

Sudski dokumenti tužilaštva pokazuju da su muškarac uhapšen sa oštricom i drugi članovi optuženi za posjedovanje ilegalnog oružja, planiranje terorističkih akata, planiranje napada na članove parlamenta i na imigrante, kao i za planove da se ubije Macron.

Neki od optuženih su također optuženi za širenje "ultradesničarske ideologije koja se zalaže za rušenje vlade korištenjem nasilja i oružja".

Za neke je utvrđeno da na svojim računarima imaju nacističke sadržaje i priručnike za pravljenje bombi.

Tokom saslušanja u srijedu, jedan od optuženih za pomaganje u pripremi napada na Macrona rekao je da muškarac koji je uhapšen sa keramičkim nožem "nije imao namjeru da ga koristi kao oružje."