Optužen za ubistvo

Detalji misterije u Osijeku: Policajac oprao odjeću od krvi, istuširao se, telefonirao, pa tek za sat vremena zvao 112!?

Tužilaštvo smatra kako i prema već prikupljenim rezultatima, kao i prema onome što će naložiti u daljnjem toku istrage, ima utemeljenja za kvalifikaciju koju su postavili, a to je ubistvo, ali u konačnici će sve ocijeniti sud
Foto: Društvene mreže

Još uvijek se ne stišavaju odjeci ubistva 21-godišnje Mihaele Berak iz Osijeka i postupanja osječke policije u tom slučaju u kojem je Županijsko državno tužilaštvo u Osijeku na kraju protiv 27-godišnjeg policajca Marka Smažila otvorilo istragu zbog ubistva.

Iako je osječko tužilaštvo nakon provedenog uviđaja odmah sugerisalo policiji da se policajca Marka Smažila tereti za ubistvo, policija taj prijedlog nije prihvatila. Policija nije obavezna prihvatiti sugestije tužilaštva, ali s obzirom na to da tužilaštvo vodi istragu, policija u pravilu u praksi prihvaća njihove sugestije. Ali ne i u slučaju ubistva mlade osječke studentice.

U tužilaštvu nemaju objašnjenje zašto je policija smrt 21-godišnje Mihaele Berak okvalificirala kao "teško krivično djelo protiv opće sigurnosti" u vezi s "dovođenjem u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom" na štetu 21-godišnjakinje. Tim više jer se pod to ne može podvesti čin koji je usmjeren prema konkretnoj osobi, piše Jutarnji.

A i policija i tužilaštvo raspolagali su posve istim činjenicama i informacijama, koje za policiju nisu bile znak da u cijeloj priči njihovog službenika ima puno šupljina i nelogičnosti, dok je to tužilaštvu odmah bilo vidljivo. Sada osumnjičeni policajac iznio je, naime, nekoliko verzija o tome kako je došlo do opaljenja hica iz njegova službenog pištolja HS. Prema prvoj verziji, smrtonosni hitac ispaljen je dok je on bio u kupaonici, što je sugerisalo da se djevojka sama ustrijelila, slučajno ili namjerno. U svakom slučaju, na broj 112 policajac je dojavio da on nije pucao.

Ali, prije nego što je nazvao broj 112, telefonski je razgovarao s više osoba. Kako je Jutarnji nezvanično saznao, u PU osječko-baranjskoj radi jedan njegov rođak i to je tamo javno poznata činjenica. Prema neslužbenim informacijama, Marko Smažil je i nakon dojave policiji nastavio telefonirati, a među osobama koje je osumnjičeni policajac nazvao, bilo je i nekoliko njemu nadređenih policajaca. Kakav je bio sadržaj tih razgovora, šta im je on rekao te što su oni učinili zasad je nepoznato.

Podsjetimo, osumnjičeni Smažil nije odmah prijavio tragediju, nego je to učinio najmanje sat vremena nakon što se ona dogodila.

Tragovi krvi

Nakon dolaska policije u stan je njegova priča, da je pištolj u ruci imala 21-godišnja djevojka, vrlo brzo srušena. Naime, policajci koji su izuzimali tragove tokom uviđaja, prema onome što su ustanovili, posumnjali su u verziju koju im je iznio njihov mladi kolega. Žrtva je pronađena na kauču, ali s obzirom na obilno krvarenje koje je moralo zahvatiti i odjeću policajca, ustanovili su da je on odjeću oprao u mašini. Tragova krvi je, kako piše Jutarnji, bilo i u kupaonici, a i policajac se navodno istuširao.

Krim tehničari uzeli su silikonske odljevke s njegovih, ali i šaka žrtve kako bi se ustanovila eventualna prisutnost barutnih čestica, a već preliminarni rezultati isključili su mogućnost da je žrtva rukovala oružjem, pa je i to srušilo njegovu verziju da je ona ispalila smrtonosni hitac. Njegova druga verzija, prema kojoj je došlo do slučajnog opaljenja dok je čistio službeni pištolj, također je bila puna rupa, i to ne samo zbog spomenutih radnji koje je poduzimao u stanu prije poziva na 112.

Prema pravilniku, policajci ne smiju imati metak u cijevi, a policajac nikako nije mogao objasniti zašto je repetirao pištolj i ubacio metak u cijev kad za to nije imao nikakva razloga.

Radio na porti

Taj radni dan proveo je na porti Policijske uprave, gdje pogotovo, s obzirom na to da dolaze stranke, ne smije držati oružje s metkom u cijevi. Nekoliko sagovornika Jutarnjeg skrenulo je pažnju na to kako je pomalo neobično da policajac koji je tek primljen kao vježbenik u saobraćajnoj policiji radni dan provodi na porti i kako bi se, budući da je raspoređen na radno mjesto za sigurnost cestovnog saobraćaja, očekivalo da radi te zadaće.

Prema onome što je rečeno u PU osječko-baranjskoj, on je oružje, službeni pištolj HS, zadužio 9. augusta. Tečaj za policajca pohađao je uglavnom online jer se zbog korone nije održavala nastava u Policijskoj školi "Josip Jović". Prije nego što je primljen, morao je proći psiho-fizičke testove. Rezultati tih testiranja će se, kako piše Jutarnji, zatražiti tokom istrage.

U utorak bi osumnjičeni Marko Smažil trebao u osječkom zatvoru primiti rješenje o provođenju istrage, nakon čega počinje teći rok za žalbu. Tužilaštvo smatra kako i prema već prikupljenim rezultatima, kao i prema onome što će naložiti u daljnjem toku istrage, ima utemeljenja za kvalifikaciju koju su postavili, a to je ubistvo, ali u konačnici će sve ocijeniti sud.

Sasvim je izvjesno da će se tokom istrage provesti balističko i sudskomedicinsko vještačenje, prema potrebi i kombinirano, a tužilaštvo može odrediti i rekonstrukciju na mjestu događaja.