traže reakciju

DF optužuje: Pravobranilaštvo KS djecu sa poteškoćama u razvoju tretira kao društvenu pošast

Demokratska fronta (DF) Sarajevo oglasila se saopćenjem za javnost

Demokratska fronta (DF) Sarajevo oglasila se saopćenjem za javnost.

U saopćenju se navodi:

"Obrazloženje koje je Pravobranilaštvo Kantona Sarajevo poslalo Općinskom sudu, u okviru spora koji se vodi pred ovim sudom oko upisa dvoje djece sa poteškoćama u razvoju u javni ili privatni vrtić, je skandalozno, i kantonalna vlast mora u najkraćem roku reagovati, prvenstveno kako bi zaštitila djecu od dalje diskriminacije, a zatim i sankcionisala odgovorne.

Tražili jemstvo

Potpuno je nevjerovatno da je pravobranilaštvo KS, braneći Ministarstvo za odgoj i obrazovanje, tražilo jemstvo u iznosu od 5000 KM od majke dvoje djece sa poteškoćama u razvoju, a onda to opravdalo “potencijalnom negativnom reputacijom i percepciji kojoj bi bilo izloženo Ministarstvo” kao i “potencijalnim prilivom dodatnih zahtjeva od drugih privatnih predškolskih ustanova i/ili roditelja djece s poteškoćama u razvoju”.

Nedorasli funkciji

Ovakve situacije, u kojima država najstrožije, i bez ikakvog senzibiliteta, postupa prema najslabijima u našem društvu, dok zakone ne provodi na onima zbog kojih su pisani, jasno pokazuje da su u uredu Pravobranioca nedorasli javnoj funkciji koju su pristali obnašati.

Umjesto da Kanton Sarajevo osigurava upis u vrtiće svoj djeci sa poteškoćama u razvoju, Pravobranilaštvo ih tretira kao društvenu pošast. Vlast se poznaje po tome kako tretira one kojima je najviše potrebna pomoć, a ova vlast očigledno ne brine za takve.

Demokratska fronta će uputiti i zahtjev da se ubuduće svoj djeci sa poteškoćama u razvoju garantuje upis u javne vrtiće, ili pokrivanje troškova privatnog vrtića kao i asistenata po potrebi".