saopćenje

DF: “Trojka umjesto retoričkih osuda Čovićeve politike mora prestati ispunjavati želje HDZ-u”

Demokratska fronta izdala je saopćenje u kojem je pozvala Trojku da "prestane ispunjavati želje HDZ-u".

Ova je stranka pozdravila stav ambasade Sjedinjenih država u Bosni i Hercegovini o nespojivosti evropskog puta i veličanju ratnih zločinaca.

"Demokratska fronta u potpunosti podržava stav ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini o nespojivosti evropskog puta i veličanju ratnih zločinaca od strane bilo koga, uključujući i Dragana Čovića i HDZ.

Pozivamo političke predstavnike Trojke (SDP, NiP, NS) da umjesto retoričkih osuda Čovićeve politike prestanu ispunjavati želje Čoviću i HDZ-u.

To se posebno odnosi na izbor sudija Ustavnog suda BiH i članova Predsjedništva BiH jer se tu radi o ustavnim i dejtonskim kategorijama koje se ne mogu mijenjati na osnovu nečijih želja.

Iskazana spremnost Trojke da se u Ustavni sud BiH biraju nekompetentni kadrovi Dragana Čovića, te da se ustavno pitanje izbora članova Predsjedništva BiH rješava po Čovićevom modelu, govore daleko više od ispraznih i iznuđenih saopćenja stranaka Trojke a povodom Čovićeve podrške ratnim zločincima", navodi se u saopćenju Demokratske fronte.