Sport

Dijete od 14 godina izvelo najbolji skok u vodu u historiji Olimpijskih igara. Sve sudije dale desetke

Kina nas je sve navikla na vrhunske sportiste i njihove izuzetne performanse, ali skakačica u vodu iz ove zemlje, mlada 14-godišnja Hongchan Quan ušla je u historiju ovog sporta kao prva osoba koja je uspjela da napravi tri savršena skoka na Olimpijskim igrama, te je tako oduvala konkurenciju u borbi za zlatnu medalju.

U dva navrata je dobila sve desetke od strane sudija, dok je jednom jedan sudija dao 9,5, ali se taj rezultat nije računao, pa se i taj skok računao kao savršen.

Skokovi u vodu su uz gimnastiku jedan od najelegantnijih sportova gdje se vodi računa o najsitnijim detaljima, jer i najmanja greška može oduzeti poene koji kasnije mogu presuditi u trci za medalju.

PROČITAJTE  Problemi već počeli: Povrijedio se junak Zmajeva iz Lviva

Zato su tehnika i izvedba kod Hongchan Quan bili na besprijekornom nivou. Mlada Kineskinja je u prvom skoku imala rezultat od 82.50 poena, što je bilo dovoljno da se nađe na prvoj poziciji sa Yuxi Chen, djevojkom koja također dolazi iz Kine.

Međutim, ono što je uslijedilo u drugoj rundi je udaljilo Quan daleko od svih ostalih takmičarki – uspjela je da napravi savršen skok, sve ocjene sudija su bile najviše moguće (10 poena).

Da ovo nije bilo slučajno, Quan je pokazala i u četvrtoj seriji kada je napravila još jedan besprijekoran skok, kada je također dobila sve same desetke.

Konačno, posljednja serija je donijela još jedan težak skok djevojčice iz Kine, tada je samo jedan sudija pokazao 9.5, dok su svi ostali ponovo dali ocjenu 10.

Takmičenje je završeno, Quan se našla na prvom mjestu sa 466.20 poena, dok je prva iza nje, Yuxi Chen, imala 41 poen manje, a djevojka koja je uzela bronzu Melisa Wu je imala čak 100 poena manje od proplasirane Hongchan Quan.Povezani postovi: