Nauka

Đikić: Otkrili smo da lijekovi protiv tumora djeluju na koronavirus. Možemo ih odmah koristiti

Hrvatski naučnik Ivan Đikić komentirao je jutros situaciju s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u Njemačkoj, kao i tamošnje uvođenje novčanih kazni za nepoštivanje epidemioloških mjera.

„Prije svega je odgovornost građana, ali i sustava da građane obrazuje i motivira da se pridržavaju onoga što je važno za zdravlje. U Njemačkoj se svi toga pridržavaju, ali bilo je izuzetaka. Mi kao građani imamo svoju slobodu, ali i odgovornost poštivanja pravila. Ako vozite prebrzo, slijedi vam kazna“, rekao Đikić.

„Situacija je dosta ozbiljna, to se vidi po brojkama koje dobivamo od službenih institucija. Znamo da je broj oboljelih znatno veći, prije dva tjedna u Splitu je bilo 18, a danas 88 novozaraženih osoba. To je ozbiljno i o tome trebaju dobro razmisliti svi koji to zanemaruju“, rekao je Đikić na N1.

Osnivanje covid bolnice smatra dobrim, jer se na taj način oslobađa dio zdravstvenog sustava i za ostale pacijente.

„To i jest jedan od ciljeva reorganizacije zdravstvenog sustava, da se izdvoje pacijenti oboljeli od covida, da pomognemo svima ostalima“, rekao je Đikić.

Govoreći o onkološkim pacijentima, Đikić je rekao da su dva faktora važna kod osoba koje boluju od različitih vrsta tumora.

„Prvo, tumori su kronične bolesti koje zahvaćaju cijeli sustav, a naročito imunološki sustav, a drugi važan faktor je da su ti pacijenti pod vrlo agresivnim terapijama, njihov zdravstveni sustav i njihov odgovor na dodatne infekcije je jako oslabljen, trebamo im osigurati njegu koja im je potrebna“, rekao je Đikić.

„Institut u Frankfurtu objavio je tri velika otkrića, interesantno je da smo pokazali da se možemo koristiti i lijekove koje smo koristili protiv tumora, pokazali su da djeluju na stanice i blokiraju reprodukciju stanica virusa“, rekao je Đikić.

„Lijekovi su odobreni za korištenje protiv tumora, pa se sad mogu klinički koristiti i protiv covida. Mi smo u otkriću pokazali na stanicama da izrazito efikasno djeluju blokiraju ulazak i izlazak virusa iz zaraženih stanica. Sljedeći je korak da se u kliničkim studijama ti lijekovi koriste na pacijentima“, rekao je Đikić.

Ugledni naučnik rekao je da se nikada u historiji nauke nije toliko saznalo u tako kratkom vremenu te da će, ako se u godinu i po od pojave pandemije napravi vakcina, to biti vrhunski uspjeh.