nuklearne tenzije

Diktator Kim Jong-un sve agresivniji. Tvrdi da sukob sa SAD i Južnom Korejom “postaje stvarnost”

Sjevernokorejski diktator Kim Jong-un rekao je vojnim komandantima svoje zemlje "da se moraju mobilizirati najmoćnija sredstva za uništenje Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje ako izaberu vojni sukob", objavili su u ponedjeljak državni mediji.

Kim je rekao da opasnost od oružanog sukoba na Korejskom poluotoku brzo postaje stvarnost zbog neprijateljskih manevara neprijatelja, uključujući SAD, zahtijevajući od zemlje da "naoštri svoj dragocjeni mač" kako bi se zaštitila.

Vojni sukob

"Ako se neprijatelj odluči za vojni sukob naša bi vojska trebala zadati smrtonosni udarac kako bi ih temeljito uništio, mobilizirajući sva najsnažnija sredstva i potencijale bez trenutka oklijevanja", citirala je novinska agencija KCNA Kimove riječi.

Kim je to komentirao dok je ugostio visoke vojne čelnike u sjedištu vladajuće Radničke stranke (WPK) kako bi im čestitao na dostignućima u 2023., objavila je državna novinska agencija.

Sjeverna Koreja je 2023. testirala svoje najveće balističke projektile. Lansirala je i svoj prvi vojni izviđački satelit, što je Kim nazvao velikim napretkom u modernizaciji vojske zemlje.

Poziv da se poboljša vojna snaga zemlje slijedi obećanje dato na kraju petodnevnog sastanka WPK-a koji je završio u subotu da će ojačati svoj nuklearni arsenal, izgraditi vojne bespilotne letjelice i lansirati tri nova špijunska satelita 2024. godine.

Eskalacija Kimove retorike dolazi u trenutku kada su SAD povećale vježbe s Južnom Korejom prošle godine, razmještajući više strateških vojnih sredstava, uključujući podmornicu s nuklearnim projektilima, nosače aviona i velike bombardere.

Također dolazi u godini u kojoj će se održati ključni izbori i u Južnoj Koreji i u SAD, koje Pjongjang vjerojatno vidi kao priliku da poveća svoj utjecaj jačanjem vojnog pritiska.

Odbrambeni sistem

U ponedjeljak je južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol obećao da će ubrzati rad na dovršetku odbrambenog sistema za "temeljito odvraćanje svake sjevernokorejske nuklearne i raketne prijetnje".

Prošireno odvraćanje odnosi se na strategiju korištenja američkih vojnih sredstava, uključujući nuklearno oružje za odvraćanje i, u slučaju napada na saveznika, odgovor.

U odvojenim izvještajima, KCNA je saopćila da je Kim bio domaćin prijema za visoke članove vladajuće stranke i prisustvovao "velikoj umjetničkoj predstavi" kojom se slavila nova godina na stadionu May Day u Pjongjangu, gdje su bili prisutni visoki članovi stranke, vojnici i članovi diplomatije.

U predstavi su nastupili klizači, akrobati i zborovi. Vatromet je obasjao nebo u ponoć, dok je dvorana bila ispunjena "velikom srećom i bezgraničnim uzbuđenjem dočekom Novu godinu s dobronamjernim ocem velike socijalističke porodice", objavili su tamošnji mediji.