jasan stav

Dizdar: Trojka ne pristaje na novog plinskog operatera. Koalicija na vlasti je pred ozbiljnim izazovima

U draftu zapisnika su stavovi određenih političkih subjekata predstavljani kao nešto što je usaglašeno, što apsolutno nije bilo tačno.

Što se tiče stranaka Trojke mi tu imamo vrlo jasne pozicije, govori član Glavnog odbora SDP-a i ministar za raseljene osobe i izbjeglice u Vladi Federacije BiH Nerin Dizdar za BHRT-a.  

Dizdar je tako još jednom opovrgnuo navode koji su proteklih dana stizali i iz SNSD-a i iz HDZ-a BiH, prema kojima su dogovorena neka rješenja za izborni zakon.

Brzo odgovorili

Ministar Dizdar to naziva „ozbiljnim izazovima u funkcioniranju koalicije“.

"Dosta tih informacija, pa i zbunjenosti javnosti, to je posljedica toga da neko ko je domaćin sroči prijedlog zapisnika sa sastanka i to pošalje drugim partnerima.

Naravno, mi smo vrlo brzo odgovorili sa zapisnikom koji tačno oslikava događanja na tom, ali i na prethodnim sastancima.

Vi uvijek imate usaglašavanje zapisnika, jer neko iz svoje vizure to vidi drugačije. Mi smo jasno precizirali šta su čiji stavovi, jer postoji bitna razlika između nečijih stavova i onoga što je usaglašeno", naglašava Dizdar.

Dodao je da koalicija na nivou države treba da pronađe rješenja za Zakon o  sukobu interesa, a ne samo za Izborni zakon.

Kada je riječ o Ustavnom sudu, Trojka ima jasan stav da on mora biti popunjen sudijama iz Federacije i sudijama iz Republike Srpske.

Kao tačku razmimoilaženja i dalje vidi Zakon o sudovima i pitanje sjedišta Apelacionog suda BiH.

"Jasno smo rekli da mi smatramo da sjedište Apelacionog suda može biti najdalje u Istočnom Sarajevu, zbog komunikacije sa Sudom u Sarajevu.

Prozivke SNSD-a

I to je maksimum na koji želimo pristati. Stranke iz RS insistiraju da je to Banja Luka. I to je svejedno šta piše u zapisnicima. To su stvari koje mi javno artikulišemo i koji nemamo problem da kažemo", kaže Dizdar.

Dizdar govori i o prozivkama iz SNSD-a prema kojima je posljednji sastanak u parlamentu BiH o izmjenama Izbornog zakona bio pokušaj derogiranja stranačkog dogovora iz Laktaša.

Navodi kako niko ništa nije pokušavao derogirati, već je na transparentan način trebalo raspraviti o ustavnoj obavezi države da implementira Evropsku povelju o zaštiti ljudskih prava, te presude u slučaju „Sejdić i Finci“ i druge presude koje se direktno tiču izbora za članove Predsjedništva BiH.

"Na sastanak su bile pozvane i sve opozicione partije koje imaju svoje zastupnike u državnom parlamentu. Nažalost, oni nisu prepoznali važnost ovog procesa.

Mi smo upravo vođeni prijašnjim iskustvima, gdje su takvi razgovori više vođeni iza zatvorenih vrata, u uskim krugovima ili koalicionih lidera ili drugih grupacija, željeli odmah da na jedan transparentan način uključimo sve i da na taj način pokažemo da niko ovdje ne izdaje državu.

Naprotiv, da stavljamo kao prioritet ono što su istinski interesi svih građana Bosne i Hercegovine", kaže Dizdar.

Vitalni interes

Stranke Trojke smatraju da je Južna plinska interkonekcija vitalni interes države Bosne i Hercegovine, te da se njenom gradnjom rješava problem monopola.

Ono oko čega ne postoji saglasanost jeste prijedlog HDZ-a BiH da tu novu interkonekciju ne kontrolira BH Gas, već novo preduzeće čije bi sjedište bilo u Mostaru.

"Što se tiče Trojke mi apsolutno ne pristajemo na opciju novog operatera. Smatramo da je to i ekonomski i politički nesuvislo i neprihvatljivo jer, ako i čak zanemarimo politički aspekt, vi da uspostavite novog operatera, gdje naći stručnjake, ljude koji imaju iskustva?

Uspostava plinske mreže nije jednostavan proces. Trebale bi godine da se to preduzeće potpuno ustroji, da bude funkcionalno kako biste onda mogli realizovati projekat. BH Gas je preduzeće koje ima sve kvalifikacije, ima stručno osoblje, kapacitiran je da može adekvatno realizovati taj projekat i ne vidimo nikakav razlog ili potrebu da se pravi novo preduzeće", navodi Dizdar.

Ostavlja mogućnost da BH Gas, zbog potreba realizacije projekta može praviti svoje podružnice bilo gdje gdje se procjeni da postoji potreba, ali formiranje novog preduzeća je za Trojku nepotrebna komplikacija.

"Imamo rješenje i ne trebamo izmišljati problem za rješenje", kaže Dizdar.

Štititi povratnike

Ministar je naglasio da država BiH ima obavezu štititi povratnike, a oni bi posebno mogli biti izloženi tokom izborne kampanje u manjim lokalnim zajednicama.

Dizdar smatra da treba provesti i neku vrstu pozitivne diskriminacije prema povratnicima kako bi bili bolje zaštićeni, dobili radna mjesta i osigurali egzistenciju.

"Sve institucije i svi najviši politički predstavnici imaju najveću odgovornost da doprinesu relaksaciji političkih prilika i upravo smo imali situaciju da su određene neodgovorne izjave, koje su generisane sa najviših političkih nivoa, pa i određene izjave koje u sebi imaju jak prizvuk predrasuda i diskriminacije, posljedično prouzrokovale neke od incidenata.

Ljudi se ponašaju onako kako im političke elite predstavljaju situaciju, oni gledaju u njih i često ono što se dešava na terenu je refleksija upravo tih odnosa", kaže federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice.

Ipak, ističe da su nakon incidenata, predstavnici lokalnih vlasti u oba entiteta izlazili na teren i smirivali tenzije.

Dizdar tvrdi da je Trojka, kao politički projekt potpuno stabilna i da svakodnevno jača. Smatra da takvo stanje neće poremetiti ni ovogodišnji lokalni izbori.