Nakon dugačkog puta ili pijanke, ponekad je sasvim dovoljno za sreću pojesti tanjur fine, domaće supe...
Mirisni paradajz, dobro maslinovo ulje i domaće povrće osnova su fine talijanske supe koja lako može poslužiti kao glavno jelo zahvaljujući tjestenini i siru. Osvježavajući limun, papar i chilli čine je i praktičnim lijekom protiv mamurluka ili specijalitetom koji vraća energiju nakon dugačkog putovanja i suhe hrane.
Sastojci za talijansku juhu:
4 kašike maslinovog ulja
1 srednji luk
2 srednje mrkve
1 mali komadić korijena celera
1 kašika paste od paradajza
2 šalice sjeckanog sezonskog povrća (krompir, tikvice, grašak ili prema želji)
4 češnja bijelog luka
½ kašikice sušenog origana
½ kašikice sušenog timijana
1 velika konzerva pelata
700 ml povrtnog temeljca
2 šalice vode
1 kašikica morske soli
1 kašikica limunova soka
1 kašikica šećera
2 lovorova lista
1 prstohvat chillija u pahuljicama
2 prstohvata svježe mljevenog papra
1 šalica sitne tjestenine
100 g parmezana
Priprema:
1. Zagrijte tri kašike maslinova ulja pa popržite nasjeckani luk. Zatim dodajte nasjeckanu mrkvu i celer. Za deset minuta dodajte pastu od paradajza i prstohvat soli te miješajte koju minutu.
2. Dodajte sezonsko povrće (prema potrebi narežite), sjeckani češnjak, origano i majčinu dušicu. Kuhajte dok ne zamiriše uz često miješanje, oko 2 minute.
3. Ulijte pelate sa sokom, temeljac i vodu. Dodajte so, šećer, lovorov list i pahuljice chillija. Začinite obilno svježe mljevenim crnim paprom.
4. Pojačajte vatru na srednje jaku i kad supa zavrije, djelomično poklopite tako da para može djelomično izaći. Kuhajte na laganoj vatri, a zatim skinite poklopac i dodajte tjesteninu. Nastavite pirjati nepokriveno dok se tjestenina ne skuha.
5. Maknite lonac s vatre, a zatim uklonite lovorov list. Umiješajte limunov sok i preostalu kašiku maslinovog ulja. Probajte i prema potrebi posolite ili dodajte papra. Izvadite supu u tanjire i pospite ribanim parmezanom.