Deir al-Balah

Djeca iz Gaze izrazila zahvalnost američkim studentima na podršci: ‘Arapski i evropski studenti bi ih trebali oponašati’

Palestinska djeca okupila su se u srijedu u centralnom Pojasu Gaze kako bi izrazili zahvalnost studentima američkih univerziteta koji su danima protestovali u znak solidarnosti s Gazom, rizikujući hapšenja i akademske mjere suspenzije.

"Hvala hrabrim studentima na američkim univerzitetima" i "Hvala vam što ste uz Gazu", su neki od transparenata kojima su mahala djeca u gradu Deir al-Balahu.

"Izražavamo našu zahvalnost američkim studentima na njihovoj solidarnosti sa palestinskim narodom. Arapski i evropski studenti bi ih trebali oponašati kako bi u potpunosti okončali rat u Gazi", rekao je Palestinac Awani Khattab.

Jedna Palestinka, koja je željela ostati anonimna, pozvala je arapske studente "da stanu uz palestinski narod u jeku izraelskog rata u enklavi".

"Studenti na američkim univerzitetima saosjećaju se s našom patnjom. Cijenimo njihov hrabar stav", rekla je.

Univerzitet Columbia u New Yorku je od aprila žarište studentskih protesta koji su se proširili na desetine univerziteta i koledža širom SAD-a, izražavajući protivljenje izraelskom ratu u Gazi.