Svijet

Djeca iz Mariupolja na koncertu u Moskvi zahvaljivala vojsci. Majku im ubili Rusi

Djeca iz Mariupolja sa ruskim vojnicima koncert moskva

Na propagandnom koncertu održanom u Moskvi prije tri dana, na kojem je govorio i ruski predsjednik Vladimir Putin, predstavljeno je i dvoje ukrajinske djece. Njihova majka je poginula za vrijeme bombardiranja Mariupolja. Djeca iz Mariupolja su tom prilikom morala zahvaliti ruskoj vojsci, javlja Kyiv Independent pozivajući se na neovisni ruski portal Important Stories.

15-godišnja Ana Naumenko morala je zahvaliti ruskom vojniku Juriju Gagarinu jer ih je "spasio" iz Mariupolja. Gagarina se na koncertu predstavilo kao "spasitelja" 367 djece iz Mariupolja. Taj grad je gotovo potpuno uništen ruskim bombardiranjem. Pored Ane je bila njezina sestra.

Prema navodima neovisnog ruskog medija, ukrajinska porodica se najprije skrivala u kulturnom centru u Mariupolju. Zatim su boravili u administrativnoj zgradi. Njihova majka Olga ubijena je u aprilu tokom ruskog bombardiranja. Rođak Olginog supruga kazao je za Important Stories kako je Ani dodijeljen skrbnik. Njena sestra Karolina ostala je s ocem, a brat Danilo s bakom.

Ukrajinska vladina web-stranica Children of War procjenjuje da je od početka invazije 24. februara 2022. oteto 16.000 ukrajinske djece i odvedeno u Rusiju.

Mariupolj su puna dva mjeseca od bjesomučnih ruskih napada branile snage jedinice Azov i ukrajinskih marinaca.

Dugo vremena su odolijevali napadima iz čeličane Azovstal. U konačnici, kad su ostali bez municije, predali snagama ruske vojske i proruskih separatista