Majka i dijete

Djeca mogu sedmicama biti zaražena koronavirusom bez pokazivanja simptoma

Koronavirus se može sedmicama nalaziti u nosu i grlu djece, a da ona ne pokazuju nikakve simptome, što bi moglo objasniti kako se virus može širiti a da se to ne zna, izjavili su istraživači iz Južne Koreje.

“U ovom istraživanju serije nevidljivih infekcija kod djece mogu biti povezane s takozvanim tihim prijenosom Covida-19 “, napisali su istraživači.

“Zanimljivo je da se ova studija poklapa s podacima za odrasle u kojima do 40 posto odraslih može ostati asimptomatsko u odnosu na infekciju”, napisale su Dr. Roberta DeBiasi and Dr. Meghan Delaney iz Dječije nacionalne bolnice u Washingtonu. Njih dvije nisu učestvovale u ovom istraživanju.

“U ovoj studiji autori procjenjuju da bi 93 posto zaražene djece propustilo korištenje strategije testiranja fokusirane samo na testiranje simptomatskih pacijenata“, napisali su.

Studija izlazi u trenutku kada su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti kritizirani zbog promjene smjernica o asimptomatskom testiranju, što je Američka akademija za pedijatriju u svojoj izjavi nazvala “opasnim korakom unazad”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare