Sport

Đoković: Ne želim zvučati bahato, ali mislim da mogu osvojiti Golden Slam

Novak Đoković postao je osvajač završnog ATP finala. U finalu je sa 6:3, 6:3 pobijedio italijanskog tenisera Jannicka Sinnera te tako došao do rekordnog sedmog naslova na završnom turniru. Šest naslova pobjednika na završnom turniru najboljih ima Švicarac Roger Federer, dok su pet puta najbolji bili Pete Sampras i Ivan Lendl.

Đoković je otišao kući sa zaradom od 4.41 miliona dolara, a uz to je postao i prvi u historiji koji je na vrhu ATP ljestvice proveo 400 sedmica. Sada se odmara uoči nove sezone u kojoj će navršiti 38 godina, a u intervjuu za Marcu najavio je pohod na ambiciozni cilj, osvajanje "Golden Slama", odnosno sva četiri Grand Slama i olimpijskog zlata:

"Je li bilo realno misliti da ću ove godine osvojiti tri od četiri Grand Slama? Prije pet godina ili čak prije godinu, mislim da ljudi nisu mislili da je to moguće. Poznajem se i znam da sam sposoban to napraviti ako se osjećam dobro fizički i psihički. Ne želim zvučati kao da nemam poštovanja prema drugima. Znam da postoje hiljade igrača koji se bore za isto, ali znam ko sam i vjerujem u sebe."

Nedostaje mu olimpijsko zlato

Osvrnuo se i na nadolazeće Olimpijske igre u Parizu, na kojima će pokušati doći do svog prvog zlata: "Bit će mi čudan osjećaj igrati Igre na Roland Garrosu. Bit će sličan osjećaju koji sam imao 2012. u Wimbledonu. Mislim da je to bilo prvi i zadnji put da su tamo igrali u obojenim dresovima, a ne u bijelim. Igre su posebno takmičenje. Volim Olimpijsko selo, sviđa mi se ceremonija otvaranja, osjećaj da predstavljam svoju zemlju na najvažnijem događaju u svijetu sporta.

Nije lak turnir za tenisere jer imamo jako gust raspored. Od Roland Garrosa prijeći ćemo na travu i natrag na zemljanu podlogu. Zatim dolazi tvrda podloga u kratkom vremenskom periodu, ali spreman sam za izazov. Nadam se da ću biti zdrav za natjecanje u Parizu, na svojoj najvišoj razini. Pokušat ću osvojiti olimpijsko zlato."