Region

Đukanović odbacio sve optužbe iz Pandorinih dokumenata, Krivokapić traži istragu

Nedavno objavljeni Pandorini dokumenti izazvali su buru u svjetskoj javnosti s obzirom da su otkrili mračne tajne svjetskih lidera, milionera te svjetskih zvijezda. Objavljeni dokumenti otkrivaju financijski kriminal političara, bogataša, a među političarima koji su "obrađivani" u pomenutim dokumentima nalazi se i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović i njegov sin Blažo sklopili su 2012. tajne ugovore o upravljanju imovinom skrivajući se iza komplicirane mreže povezanih kompanija iz više zemalja, prema globalnoj istrazi o offshore poslovima koju je vodio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ), piše Večernji. Riječ je o istrazi koja je utvrdila kako su brojni čelnici i poznate osobe skrivali imovinu u offshore tvrtkama kako bi utajili porez, objavio je u nedjelju Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ). Do sada najveća baza podataka sadrži skoro 12 miliona dokumenata iz 14 offshore agencija, a jedna od njih je ALCOGAL, vodeći advokatski ured u Panami s predstavništvima na svim poznatijim offshore destinacijama, uključujući Britanske Djevičanske Otoke, preko kojih su, kako navodi crnogorska nevladina organizacija MANS, vođeni poslovi obitelji Đukanović, objavljeno je u dnevniku TV CG. 

Da se zaista radi o predsjedniku Crne Gore i njegovom sinu, precizira MANS, pokazuje ovjerena dokumentacija koja je priložena prilikom sklapanja ugovora: diplomatska putovnica Mila Đukanovića i račun za vodu s njegove adrese u Podgorici, koji je poslužio kao dokaz prebivališta. Đukanovićev sin Blažo dostavio je kopiju lične karte i račun za iznajmljivanje stana u Londonu. U dokumentima do kojih je došao MANS piše da su Đukanovići sklopili ugovore zbog planiranja nasljedstva i radi zaštite imovine, dok su kao izvori sredstava navedeni prihodi od njihovih karijera i profit od investiranja.

Najnovija predstava za javnost nevladine organizacije MANS, pod nazivom "Pandora papiri", samo je još jedan u nizu pokušaja diskreditacije predsjednika Crne Gore i članova njegove obitelji, na čemu Mans uzaludno radi godinama, priopćeno je u nedjelju navečer iz kabineta Mila Đukanovića. Pojašnjava se da je tokom 2012., u vrijeme kada nije obavljao državne poslove, Milo Đukanović radio na uspostavljanju infrastrukture za otpočinjanje poslovnih  aktivnosti zajedno sa sinom. Istraživanje MANS-a u objavama na Twitteru pozdravili su crnogorski premijer Zdravko Krivokapić i potpredsjednik vlade Dritan Abazović te su pozvali tužiteljstvo da ispita navode o nelegalnim aktivnostima članova obitelji Đukanović.

Brojni čelnici, među kojima češki premijer, jordanski kralj i predsjednici Kenije i Ekvadora skrivali su imovinu u offshore kompanijama kako bi utajili porez, pokazala je istraga ICIJ-a. Istraga u kojoj je sudjelovalo 600 novinara nazvana "Pandora Papers" temelji se na oko 11,9 miliona dokumenata iz 14 kompanija za financijske usluge i razotkrila je više od 29.000 offshore kompanija.  ICIJ je otkrio veze između offshore imovine i 336 čelnika i politička dužnosnika koji su osnovali 1000 kompanija, od kojih više od dvije trećine na Britanskim Djevičanskim Otocima.  Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara neovisna je međunarodna mreža sa sjedištem u Washingtonu, s više od 200 novinara i 100 medijskih organizacija u više od 70 zemalja.