Vremenska prognoza

Do daljnjeg nas očekuje dosta padavina, postoji rizik i od poplava! U petak nakratko pravo proljeće

Pred nama je turbulentno vrijeme. Puno oblaka, kiša, snijeg. U četvrtak i petak lokalno olujan jugo.
Nakon jutarnjeg mraza, u toku dana polako pristiže sve više oblaka sa zapada. U dijelovima Hercegovine, centralne i zapadne Bosne već ima lokalnih padavina na granici kiše i snijega.

U noći na srijedu (29.11.) padavine postepeno slabe ali uz ponovni prodor hladnoće sa zapada snježna granica u padu i do večernjih sati srijede susnježice i snijega će ponovo biti na visinama preko 600 mnv. U noći na srijedu nakratko i nešto niže pa bi prolazne pojave snijega u noći na srijedu bilo u većem dijelu Bosne i sjeverne Hercegovine, uglavnom zanemarivo.

U srijedu ujutru padavine posvuda prestaju i zaključno sa tim u većem dijelu zemlje će pasti novih 10 do 30 l/m2, a u Hercegovini i na zapadu Bosne do 60 l/m2 padavina. Na planinama iznad 1800 mnv obilan snijeg dok će niže nadmorske visine imati manje snijega, pojedine nizine Hercegovine i sjevernog pojasa Bosne ništa.

U srijedu djelimično razvedravanje uz još jednu hladnu noć na četvrtak uz minuse. U četvrtak tokom dana novo naoblačenje ali ovog puta uz južinu i zatopljenje. U četvrtak južni vjetar u jačanju.

U petak nakratko pravo proljeće uz visoke temperature, jak do olujan jugo i lokalno kišu sa grmljavinom. Jug ovog puta nije dug pa će za vikend uz novo zahlađenje posvuda osjetno zahladniti uz nove padavine, kišu i snijeg.

Treba naglasiti da nas do daljnjeg očekuje dosta padavina uz promjenjivo vrijeme i čestu smjenu toplo - hladno. Uz ovakav tempo postoji opravdan rizik od poplava, a neka mjesta već prijete obaranjem rekorda za najviše padavina u novembru od početka mjerenja, kao Sarajevo, objavili su meteorlozi sa stranice BHMeteo.ba.