glavobolje zbog novca

Dobitak na lutriji od 1,35 milijardi dolara sakrio i od porodice. Sad tuži ženu koja je to otkrila

Dobitnik ogromne lutrijske nagrade od 1,35 milijardi dolara traži odštetu od majke svog djeteta, za koju kaže da je otkrila dobitak njegovoj porodici, pokazuju sudski dokumenti.

Čovjek, imenovan samo kao "John Doe" u tužbi, potukao je sve izglede, osvojivši nagradu "Mega Millions" na lutriji američke države Maine u januaru ove godine.

Ugovor o tajnosti

Kao četvrti najveći dobitak na lutriji u historiji Sjedinjenih Američkih Država, jackpot je izazvao veliko uzbuđenje.

Nakon oporezivanja, nagrada - od tiketa kupljenog na benzinskoj stanici u Maineu - iznosila je nešto manje od 500 miliona dolara.

Dobitnik je od samog početka nastojao sačuvati anonimnost.

Prema sudskim dokumentima podnesenim u utorak, a u koje je Insider imao uvid, čini se da je dobitak tajio čak i od većeg dijela porodice.

Dokumenti pokazuju da je želio zaštititi svoju anonimnost ugovorom o tajnosti između njega i majke njegova djeteta još u februaru.

U tužbi stoji da je žena, nazvana "Sara Smith", potpisala ugovor u kojem kaže da mora čuvati jackpot u tajnu do 1. juna 2032., kada njihova kćerka postane punoljetna.

Ako majka – slučajno ili namjerno – objavi sve prije toga, morala bi ga o tome obavijestiti u roku od 24 sata, navodi se u ugovoru.

No, prema tužbi, žena je sve rekla njegovoj porodici.

Navodno je telefonskim putem vijest o dobitku prenijela njegovom ocu i pomajci. To je ubrzo dovelo do toga da je nekoliko drugih ljudi, uključujući njegovu sestru, saznalo za dobitak.

Ogromna kazna

Tužitelj sada od nje traži da tačno otkrije kome je još rekla - uz kaznu od najmanje 100.000 dolara za svaki put kad je prekršila ugovor.

Dobitnicima na lutriji često se savjetuje da ostanu anonimni i da postave razrađenu zaštitu kako se ne bi pročulo. No, određena manjina čuva informacije čak i od svojih najbližih.

Andy Carter, koji radi kao savjetnik za dobitnike Nacionalne lutrije Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je za Business Insider da neki dobitnici - osobito ako imaju problema u braku - to čak i taje od svojih supružnika.

Međutim, tu anonimnost je teško održati za stvarno velike dobitnike.

"Ako ste osvojili jedan milion, lakše ga je sakriti nego stotinu miliona", rekao je Carter.