Ekonomija

Dobre vijesti: Izvoz tekstilne industrije BiH povećan za 11 posto

U odnosu na prvi kvartal prethodne godine povećan je ukupan obim razmjene u tekstilnom sektoru, usljed povećanja i izvoza i uvoza.

Vrijednosno BiH najviše izvozi obuću i dijelove za obuću, gdje su najznačajniji izvozni partneri i dalje zemlje Evropske unije. BiH najviše izvozi u Italiju, a izvoz je povećan i prema Njemačkoj, podaci su iz analize Vanjskotrgovinske komore BiH.

Uvoz tekstilne industrije je također povećan zahvaljujuči povećanju uvoza pamuka, vate, prostirača, odjeće i obuće.

U periodu januar-juni ove godine uvezeno je tekstilnih proizvoda i sirovina za tekstilnu industriju u vrijednosti od 941,8 milion KM, što je više za 122,1 miliona KM ili 15 % u odnosu na prvo polugodište prethodne godine. Vrijedonosno najznačajniji uvozni proizvodi su odjeća, obuća i dijelovi za odjeću i obuću.

Uvoz obuće i dijelova ukupno je iznosio 154,5 milona KM, što je povećanje za 6,7 miliona KM ili 5 % u odnosu na isti period prethodne godine. Najznačajniji uvozni partner je Italija, od koje je uvezeno ovih proizvoda za oko 20 milona KM više u odnosu na isti period prethodne godine. Uvoz je povećan iz Italije, Srbije i Njemačke.

U prvom polugodištu je uvezeno odjeće i dijelova u ukupnoj vrijednosti od 153,3 milona KM, što je više za 40,8 miliona KM ili 36 % u odnosu na prvo polugodište prethodne godine.

Najviše odjeće smo uvozili iz Hrvatske i iz Turske, piše Indikator.