STRATEŠKO SAVEZNIŠTVO

Dobri odnosi dvojice diktatora: Kim Jong-un dobio na poklon auto od Putina

Prema izvoru sjevernokorejskih državnih medija, ruski predsjednik Vladimir Putin sjevernokorejskom vođi Kimu Jong Unu poklonio je auto. Dar je znak sve boljih odnosa dviju država. Auto ruske proizvodnje prekjučer je dostavila ruska delegacija. Kimova sestra i viša službenica u Pyongyangu, Kim Yo, u bratovo ime je zahvalila Putinu i rekla: "dar je jasna demonstracija posebnih osobnih odnosa glavnih vođa Sjeverne Koreje i Rusije".

Američki obavještajci sve su više zabrinuti oko dugoročnih implikacija nove razine strateškog savezništva Sjeverne Koreje i Rusije, za CNN su rekli službenici upoznati s temom. Rusija je posljednjih sedmica u Ukrajini koristila sjevernokorejske projektile. Američki službenici strahuju da bi Sjeverna Koreja mogla iskoristiti bolji odnos s Rusijom da bi olabavila utjecaj Kine i maknula kočnice s testiranja svog nuklearnog programa.

Prošli mjesec visokorangirani sjevernokorejski i ruski diplomati sastali su se u Moskvi, a Kim je Rusiju posjetio u septembru prošle godine, kad je podržao rat u Ukrajini i rekao da će "uvijek biti uz Rusiju".

Moguće je da Putinov dar krši sankcije koje su Ujedinjeni narodi odredili Sjevernoj Koreji zbog projekta nuklearnog oružja, iako zabrana kupovanja luksuznih dobara ni prije nije spriječila Kima da nabavlja skupe aute.

Kima se često viđa u limuzini za koju se vjeruje da je model Mercedes-Maybach Pullman Guard, vrijedan oko milion dolara. 2018. je došao na sastanak s američkim službenicima u crnom Rolls-Royceu. Ranije te godine dva oklopljena Mercedes-Maybach S600 Guard vozila iz Nizozemske su isporučena Sjevernoj Koreji, navodi Centar za istraživanje napredne odbrane iz Washingtona.

Centar navodi i da je Pyongyang u periodu od 2015. do 2017. uvezao preko 800 luksuznih vozila. Tokom prošlog Kimovog posjeta Rusiji, Putin mu je pokazao svoju limuzinu, koju je proizvela ruska kompanija Aurus. I bivši američki predsjednik Donald Trump tokom njihovog sastanka u Singapuru 2018. Kimu je pokazao svoju Cadillac limuzinu koja nosi nadimak "Zvijer".