ko o čemu...

Dodik: Ako se otcijepimo, to će biti zbog Christiana Schmidta

Njemačka je okupirala BiH svojom politikom, ali ne može da okupira nas u RS. Stav RS uvijek bio jasan - da smo za evropski put, ali s našim jasnim ustavnim nadležnostima, rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

"Vidim da ministarka inostranih poslova Njemačke Annalena Berbok dolazi u BiH da ponovo prosipa svoje frustracije o secesiji, priča o reformama i vladavini prava, a onda nam pošalje i podržava lažnog i pokaže da ovdje nama ni p od vladavine prava", istakao je Dodik u objavi na Iksu.

Ponovio je da ne postoje planovi za secesiju.

"Ako nekad i dođe do odluke o nezavisnosti, ona će biti rezultat djelovanja lažnog visokog predstavnika Schmidta, koji pokušava da uruši RS i kojeg podržava Baerbockova", istakao je Dodik, reagujući na izjavu Baerbock da se "Njemačka odlučno suprotstavlja svima onima koji svojim fantazijama o otcjepljenju BiH postavljaju prepreke na putu ka EU".

Istakao je da se vidi da Njemačku potresa afera u vezi sa planovima da se njihovim raketama gađa Krimski most.

"Poznato je da su krenuli s pričom o slanju šljemova i gaća, a završili s raketama kojima bi bila gađana Rusija. Niko više ne vjeruje ni Baerbockovoj ni u njemačke dobre namjere", istakao je Dodik.

Istakao je da Baerbockova kakve god da pošalje poruke za BiH, one su istrošene i bez smisla.

"Može i dalje da priča negativno o RS i Dodiku, ali to neće promijeniti činjenicu da je njena vlada na historijskom minimumu podrške u Njemačkoj, opet sve to zahvaljujući njenoj lošoj politici", naveo je Dodik.

Naglasio je da bi bilo dobro da Njemačka prestane s negiranjem srpskih prava u BiH i da otpočne dijalog sa, a ne "da nam presuđuje bez argumenata, slušajući svog lažnog, nikad prihvaćenog Schmidta".

"Ona je danas u BiH da se lažno predstavi kao neko ko pomaže, a u suštini želi da pribavi poene na već donesenu odluku da se BiH da pregovarački status bez datuma otpočinjanja istih. To ništa ne znači bez datuma, a partneri u vlasti na nivou BiH su se usaglasili da to okvalifikuju kao ništa. A mogla bi biti korisna. Recimo da povede lažnog Schmidta kući da uživa u svojim penzionerskim danima, a ne da nas zamlaćuje", zaključio je Dodik.