Politika

Dodik: BiH je danas jedina zemlja kolonija u Evropi. Prijete nam sankcijama, ali je vrijeme da se prestanemo plašiti

Potpisivanje Dejtonskog sporazuma je poseban dan u historiji ovog prostora i naroda, izjavio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On je istakao da “svih ovih 26 godina imamo situaciju da nam se Dejtonski sporazum devalvira”.

“Republika Srpska je ostala u podršci Dejtonskom sporazumu u cjelini. Nije odustajala od njega. Danas je BiH međunarodni protektorat koji s vremena na vrijeme liči na koloniju zapadnih zemalja. Vidljivo je da su stranci mijenjali Dejtonski sporazum kroz visokog predstavnika i tri sudije u Ustavnom sudu”, rekao je Dodik.

Kazao je da je BiH danas jedina zemlja kolonija u Evropi i pretvorena je u mjesto koje nije dobro za život i razvoj.

Dodik je naglasio da je Dejtonski sporazum u sebi imao nekoliko važnih odredaba koje su omogućile da se zaustavi ratni sukobi, te da je među ključnim ta da su Srbi, Hrvati i Bošnjaci prihvaćeni kao konstitutivni narodi, te da se BiH sastoji od dva entiteta – Republike Srpske i FBiH.

Dodik je rekao i da ovih dana prijete sankcijama, ali da je došlo vrijeme da se RS prestane plašiti sankcija. Bivšeg ministra vanjskih poslova Njemačke, Hansa Dietricha Genschera, optužio je da snosi odgovornost za razbijanje Jugoslavije, a za specijalnog američkog izaslanika Gabriela Escobara je rekao da se hvali time što je, kako je rekao, razbio srpsko jedinstvo.

Dodik je podvukao da RS nije spremna da žrtvuje mir, i naglasio da je spreman da primi sankcije na sebe, i da “skine anatemu” koju je Escobar nabacio opoziciji iz RS.

“Ono što su učinili strani implementatori da razbiju ovu zemlju, više su učini nego svi njeni narodi kroz histroriju. Danas su dva konstitutivna naroda nezadovoljna. Vidim da postoji trajno nezadovoljstvo hrvatskog naroda u BiH”, kazao je Dodik.

Naglasio je da stranci trebaju otići iz BiH.

“Srbi su nezadovoljni i smatraju se prevarenim implementacijom Dejtonskog sporazuma. U svemu tome ušli smo u začarani krug i ono što vidimo na međunarodnoj sceni jeste da je krenula snažna satanizacija Srba. Treba da se prestane s osjećajem kako su stranci vlasnici naših života i kako su oni zaduženi da nam povremeno donose dobro. Moramo se osloboditi kolonijalnog statusa i učiniti sve da u zajedničkom dogovoru napraviti što je muguće. Stranci pokazuju nestabilnost i neodrživost i za 30 godina nisu sposobni bili postići stabilnost. Oni nemaju željenu BiH već samo onu koja ne funkcioniše. Još jedna od prevara jeste da će Amerika uvijek reći da se bori za integraciju u EU, a kada pogledate realnost vidite da zemlje EU neće Zapadni Balkan tu, a nama se i dalje prodaju iluzije. Prijete sankcijama, samo neka to rade, a mi ćemo provoditi svoja prava. RS nema pravo na povlačenje”, mišljenja je Dodik.

“Imajući u vidu da sam ih nekoliko puta pozivao na razgovore oni su sa sarkazmom to odbijali, ali evo ja sam spreman bilo kada i bilo gdje razgovarati sa njima”, rekao je Dodik.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare