zbog ukrajine

Dodik bijesan na HDZ-ovu Borjanu Krišto: Ovo je primjer samovolje političara iz Sarajeva

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto na Samitu "Ukrajina – Јugoistočna Evropa" u Tirani iznijela lične stavove o ratu na Ukrajini, a ne zvanični stav BiH.

"Republika Srpska nije konsultovana prilikom donošenja deklaracije kojom je Rusija kritikovana na izuzetno oštar način zbog sukoba sa Ukrajinom. Ovo je još jedan primjer samovolje političara iz Sarajeva koji istupaju samostalno, bez obaveznih instrukcija Predsjedništva BiH koje je jedino zaduženo za spoljnu politiku", istakao je Dodik u izjavi Srni.

On je dodao da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te da bilo kakvo istupanje i predstavljanje BiH mimo 'zajedničkog stava predstavnika Republike Srpske i Federacije BiH na nivou BiH predstavlja lični stav, pa tako i u ovom slučaju potpis Krišto je odraz njenog ličnog viđenja ove situacije'.

"Republika Srpska od početka ovog sukoba je zastupala neutralan stav i tako će i ostati, ne stavljajući se na bilo čiju stranu. Iz toga proizilazi da BiH ne može izlaziti sa stavovima za koje ne postoji konsenzus", poručio je Dodik.

Učesnici samita Јugoistočne Evrope i Ukrajine usvojili su jučer u Tirani zajedničku Deklaraciju u kojoj se izražava podrška nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama od 1991. godine.