Posjeta parizu

Dodik: Bilo bi dobro da se Francuska vrati na Balkan

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bi bilo dobro da se Francuska vrati na prostor Balkana i jasno ukaže na potrebu evropskih integracija i pokuša da vrati primat poštovanju međunarodnog prava.

Predsjednik Republike Srpske je ukazao da se Francuska, kada je potpisan Dejtonski sporazum, na neki način vratila u okvir odnosa sa svima na prostoru Balkana, ali da je očigledno da je malo izvan procesa implementacije Dejtona i da je to prepustila nekim drugim zemljama.

"Bilo bi dobro da se sa stanovišta objektivnosti, a ne nekog navijačkog procesa, Francuska vrati na taj prostor i jasno ukaže na potrebu evropskih integracija, ali ne samo da slijepo prati kršenje vladavine prava i Dejtonskog sporazuma, već da pokuša sa svima na Balkanu, pa i sa nama Srbima, vrati primat poštovanja međunaerodnog prava", rekao je Dodik za RTRS.

On je naveo da nije bilo pravog razumijevanja Francuske za sve što se dešavalo tokom raspada Jugoslavije, ali da su politički predstavnici Srba sada u poziciji da razgovaraju sa francuskim zvaničnicima i pokušaju da ih posjete na slavne dane saradnje srpskog i francuskog naroda.

Predsjednik manjeg bh. entiteta, koji boravi u radnoj posjeti Francuskoj, danas je u Parizu položio vijence na spomenik posvećen kraljevima Petru Prvom Karađorđeviću i kralju Aleksandru Ujedinitelju.

"Ovaj spomenik je svakako dokaz povezanosti francuskog i srpskog naroda koji su zajedno na kraju 18. i početkom 19. vijeka širili revolucije i procese koji su nam donijeli jedan sasvim drugi poredak, prije svega u Evropi", rekao je Dodik.

Dodik je zahvalio Francuskoj na tom historijskom procesu i naglasio da su Srbi uvijek bili "na strani slobode i prava".

"Neopravdano smo stavljeni sada u fokus nekih krivaca i to traje predugo. Nedozvoljavaju nam da se na neki način otrgnemo i krenemo dalje. Ali vjerujemo da možemo u vremenu koje dolazi da objasnimo tu situaciju i sami izgradimo odnos borbe za naša prava", rekao je Dodik.