Vijesti

Dodik čestitao Dan pobjede nad fašizmom. Kaže da su Srbi uvijek na pravoj strani historije

Predsjednik RS Milorad Dodik čestitao je svim građanima ovog bh. eniteta 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, ističući da je to jedan od značajnijih datuma u historiji čovječanstva i "simbol hrabrosti i nepokorenosti srpskog narod koji je uvijek bio na pravoj strani historije."

Dodik je naglasio da je 9. maja 1945. godine završen najveći ratni sukob u historiji čovječanstva veličanstvenom pobjedom savezničkih snaga protiv fašističkih sila, i postavljen temelj za stvaranje boljeg, humanijeg i pravednijeg svijeta.

"Ponosni i hrabri srpski narod bio je dio pobjedničke antifašističke borbe zajedno sa evropskim, ruskim i američkim saveznicima i predvodnik antifašističke borbe u bivšoj Jugoslaviji. Naša dužnost je da ih nikada ne zaboravimo i da ih se sjećamo s posebnim pijetetom, jer su to hrabri Srbi koji nisu žalili svoj život u borbi protiv najvećeg zla – fašizma", istakao je Dodik.

On je izjavio za Srnu da RS danas sa ponosom njeguje tekovine antifašističke borbe i ostaje trajno opredijeljena vrijednostima odlučne borbe za slobodu i ravnopravnost.

"U borbi za slobodu i opstanak srpski narod je i u Prvom i u Drugom svjetskom ratu, kao i u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom podnio ogromne žrtve koje nas obavezuju da njegujemo kulturu sjećanja na našu slavnu istoriju. Zadatak svih nas, potomaka onih koji su uvijek bili na pravoj strani istorije, jeste da nastavimo njihovim putem, da njegujemo prave vrijednosti, da uvijek budemo dio boljeg i pravednijeg dijela svijeta i prenosimo našim budućim pokoljenjima istinu o oslobodilačkim borbama", poručio je Dodik.

On je rekao da smo danas, nažalost, suočeni s pokušajima raznih mešetara, domaćih i stranih, da relativizuju zločine i izjednače žrtve i zločince, poručivši da srpski narod to nikada ne smije dopustiti, već se mora istinom suprostaviti tim povampirenim idejama laži, mržnje i netelorancije.

Podsjetivši da RS s ponosom obilježava važne historijske datume, pa tako i 9. maj, Dodik je rekao da RS ostaje trajno posvećena slobodarskim idejama i civilizacijskim vrijednostima, očuvanju mira i stabilnosti i stvaranju bolje i pravednije budućnosti za sve njene narode.