bal vampira

Dodik i Vučić lažu. U rezoluciji o genocidu u Srebrenici uopće se ne spominju Srbi

Nakon što se sumrak spustio iznad Vile Mir u Beogradu pred kamere i mikrofone su stali povampireni Milorad Dodik i Aleksandar Vučić.

Niti prvi niti drugi nisu izgledali stabilno, čak šta više - bili su neuravnoteženi, rastrojeni, bijesni i žedni krvi.

U svojoj nemoći i bijesu što su zadnji saznali da se u UN-u priprema rezolucija o genocidu u Srebrenici, njih dvojica ostali su bez realnih šansi i opcija da spriječe ono što jedino i samu Srbiju može izvući i krvlju natopljene prošlosti.

Zato su prije dvije noći, u maniru kojeg je još davno opisao Dobrica Ćosić, izašli pred kamere i počeli spinovati i izmišljati.

"Šta to radite u regiji? Šta je smisao? Da Srbima kažete 'ne mi nećemo s vama, vi ste genocidni'. Ili ćete reći da je odnos prema prošlosti", rekao je unezvjerani Vučić pa nastavio:

"Sve može da bude inverzno u savremenom svijetu. Ama baš sve. Mislili su da će svi da se tresu i brinu za svoje funkcije. Kako ljudi ne poznaju srpski narod. Tog dana kada budete usvajali tu rezoluciju, i tog dana pokazat ćemo koliko smo ponosni i da nas nikada nećete podjarmiti. Nikada srpski narod neće pristati na sve vaše pritiske, ucjene i besmislene optužbe. Pozvat ćemo sve Srbe gdje god da žive da istaknu naša nacionalna obilježja. Dan kasnije, pošto nas proglase genocidnim narodom, dan kasnije ćemo istaći našu trobojku i da pokažemo da srpski narod nikada neće moći da sruše".

Dodik je opet negirao genocid.

"Rekao sam i javno govorim genocid se nije desio to je izmišljena forma da se satanizuju Srbi i da se individualna krivica iz Haga prebaci na kolektivno srpski narod".

"Ovo je rušenje BiH. Izmišljeni akt je upućen bez saglasnosti svih. Ovo je odluka onih koji predstavljaju samo muslimansku stranu i upereni su direktno protiv RS i Srba", naveo je Dodik.

No, za one koji žele čitati jasno je da su ovo čiste izmišljotine.

U Nacrtu rezolucije nigdje se ne spominju Srbija, RS ili srpski narod.

Ne spominje se, niti iko na tome insistira, kolektivna krivica bilo koga, pa tako ni sprskog naroda.

Nikoga se ne proglašava genocidnim.

U rezoluciji se od država članica UN-a traži da se 11. juli obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici.

Osuđuje se njegovo negiranje i slavljenje svih ratnih zločinaca pa i onih koji su osuđeni za genocid u Srebrenici.

Rezolucijom je naglašena i važnost dovršetka procesa pronalaska i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i njihovog dostojanstvenog sahranjivanja i poziva na nastavak krivičnog progona počinitelja genocida u Srebrenici.

Izmišljanjem da neko proziva Srbiju, RS ili sprski narod i proglašava ih genocidnim, Vučić i Dodik prave samo dublji jaz među narodima i sami stavljaju zvono genocida na svakog Srbina.