pokvarena ploča

Dodik iskoristio Crnu Goru da priziva srpsko zajedništvo: Milatović hoće u Sarajevo, pa možda ćemo ga i pustiti da se sastane s muslimanima

Predsjednik RS Milorad Dodik ove je sedmice boravio u Crnoj Gori, gdje se sastao sa radikalnim predsjednikom Skupštine Andrijom Mandićem, ali ne i sa predsjednikom Jakovom Milatovićem. Dodik je Mandiću dostavio i prijedlog Sporazuma o specijalnim odnosima RS i Crne Gore, navodeći da “to nije ništa protiv Bosne i Hercegovine”. Dok su trajali razgovori Dodika i Mandića, nekoliko desetina aktivista i pristalica opozicije je protestovalo ispred zgrade skupštine zbog posjete.

Tokom sastanka u prostoriji nije bila istaknuta zastava BiH, što možda i najbolje govori o namjerama aktera ovog susreta.

Dodik je po povratku sa foruma iz Antalije, ponovo komentirao sastanak s Mandićem te ni ovaj put nije propustio priliku da pljuje po BiH.

"Bio sam u posjeti Skupštini Crne Gore i predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću. Ne poznajem unutrašnju komunikaciju struktura vlasti u Crnoj Gori, ali nisam ni očekivao da me pozove Milatović, niti da se sastanem s njim.

Njegova izjava da će posjetiti i da poznaje samo BiH, bez entiteta, predstavlja uvredu za Republiku Srpsku i negiranje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kako će proći kad bude došao u Sarajevo, vidjet ćemo. Jer možda ga i pustimo da se sastane samo s muslimanima, ali to onda nije BiH", rekao je Dodik.

Dodao je kako se nada da će u narednom periodu jačati one snage koje će vratiti Crnu Goru u savezništvo sa Srbijom i u zajedništvo sa srpskim narodom.