diplomatski forum

Dodik je nažalost u pravu. Dominira u Antaliji

Pa ja sam imao deset puta više sastanaka od njega. Ovdje u Turskoj i ne znaju ko je Bećirović dok ga ne predstave. Gledam ga kako se podmeće dok prilazi Erdogan, samo da bi se s njim sreo. On će zajedno sa ostalim članovima Predsjedništva da ima sastanak sa Erdoganom, dok sam se ja sam već susreo s njim.

Izjavio je ovo sinoć Milorad Dodik, predsjednik RS koji učestvuje u Diplomatskom forumu u Antaliji.

I, nažalost je u pravu. Milorad Dodik je jučer, prvog dana Diplomatskog foruma, izdominirao.

Dodik je pričao sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, predsjednikom Turske i domaćinom Recepom Tayyipom Erdoganom, ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, bišvim visokim predstavnikom u BiH sada zaduženim za dijalog Kosoba i Srbije Miroslavom Lajčakom.

Naravno, njegov izbor jeste diskutabilan, no iz njegove perspektive radi se o uspješnoj turneji na kojoj je dodatno ojačao svoje veze sa Rusijom i Mađarskom (koja ga spašava sankcija EU), a u odnosu s Erdoganom prijeti da prestigne sve bošnjačke političare - s izuzetkom Bakira Izetbegovića.

S druge strane, članovi Predsjedništva BiH, kao kolektivni organ, može se pohvaliti sastanakom sa Angelinom Eichhorst i panelom na kojem su se posvađali i napravili skandal.

Oni tek danas mogu očekivati sastanak sa domaćinom Erdoganom. Pojedinačni sastanci članova Predsjedništva BiH, osim onih Željka Cvijanović nisu zabilježeni.

Ministar vanjskih poslova sastao se također sa Angelinom Eichhorst, te bivšim predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom a jutros je dan počeo sa rumunskom kolegicom Liminitom Odabescu.

Inače, Milorad Dodik jedini je entitetski predstavnik u Antaliji, Forumu ne prisustvuje niko iz FBiH.

Članovi Predsjedništva BiH danas imaju priliku da poprave svoj prosjek, no prema najavama, osim sastanka s Erdoganom, trenutno nema ništa značajno u planu.