ko se zadnji smije

Dodik je večeras jedini bio veseo i šegačio se. Dobit će pare

Čovića je udarao po leđima i smijao se, zezao se s Nikšićem i kad su se smjenjivali za izjave, izmicao mu stolicu i govorio "Vozi, vozi"

Na današnjem sastanku održanom u Mostaru predstavnici vlasti na državnom nivou nisu se dogovorili. Čak ni o ona tri ključna zakona koja su trebala biti usvojena - godinama prije.

Dragan Čović, predsjednik HDZBiH, kazao je da se o njima, Izbornom, sudovima i sukobu interesa, u osnovi nisu dogovorili, ali da su došli do razine 70 ili 90 posto.

Sve i da je ostao još jedan posto, vrijeme za njihovo usvajanje neumitno protiče.

S druge strane, predsjednik RS Milorad Dodik optimistično izjavljuje da mu djeluje da će završiti Zakon o sprečavanju sukoba interesa.

"Bilo bi dobro kada bismo to uspjeli završiti, kao i ovo o državnoj upravi u kojoj se reguliraju uposlenici. Budžet više niko ne spori i to možemo brzo uraditi", kazao je srpskosvjetski Dodik koji je dobro raspoloženje netom donio iz Crne Gore u kojoj se sastao s predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Tom prilikom je napomenuo da je srpski svijet odličan.

Naravno, zavijorile su se dvije ogromne zastave iza predsjednika (RS i CG), ali nijedna nije iz matične mu države - Bosne i Hercegovine.

Ali nakon toga, isti taj Dodik dolazi iz srpskog svijeta i sjeda za sto da se dogovara za BiH. Da nije tužno bilo bi smiješno.

Smiješno je bilo i Dodiku, pa se sve vrijeme sastanka u Mostaru cerekao i govorio da će biti dobro. Kao u vrtiću.

Čovića je udarao po leđima i smijao se, zezao se s Nikšićem i kad su se smjenjivali za izjave, izmicao mu stolicu i govorio "Vozi, vozi".

Sva ova predstava koju je lider izveo naočigled svih nije bez generalne probe. Dobio je Dodik šta je htio, a to je da padne dogovor na raspodjelu novca od akciza, čemu se i nadao.

To bi ga izvuklo iz finansijske gabule u koju je upao i uvlači čitav RS kreditnim, te zaduženjima svake vrste. Sankcionirano lice teško da se može iščupati, tako da mu je raspodjela došla kao šlag na tortu.

RS je saopćio u utorak da će ponuditi petogodišnje trezorske zapise u vrijednosti od 40 miliona maraka na aukciji na Banjalučkoj burzi (BLSE) 6. marta. Treći put se zadužuje ove godine.

Vlada manjeg bosanskohercegovačnog entiteta će ponuditi 40.000 državnih vrijednosnih papira po nominalnoj vrijednosti od po 1.000 maraka, koji dospijevaju 8. marta 2029. godine, navodi se u prijavi dostavljenoj BLSE.

Dugovi rastu, Dodik pravi cirkus od krucijalnog sastanka i smije se - na račun RS i onih koji su glasali za njega.