Putinov lutak

Dodik kaže da će biti protiv ulaska u EU ako to znači da se mora odreći Rusije

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik kazao je danas da će on biti protiv ulaska u EU ukoliko to znači da se mora odreću Rusije.

On je rekao da RS neće podržati proces pristupanja EU 'po cijenu gubljenja identiteta srpskog naroda i tradicionalnih prijatelja'.

"Naš stav je da tokom mogućeg procesa priključenja EU ne izgubimo svoj identitet. Zato mi ništa ne blokiramo, mi vodimo računa o našim interesima, tačno onako kao to radi Brisel", rekao je Dodik za rusku "Izvestiju".

Na pitanje može li BiH u dogledno vrijeme postati član EU, Dodik je odgovorio da to ne zavisi od BiH već prvenstveno od birokrata u Briselu.

"Ako oni sada daju mogućnost pregovaračkog statusa za Ukrajinu koja je faktički u vojnom sukobu, od njih se svašta može očekivati. Na taj način sve se svodi na geostrateške uslove Zapada, a na BiH se oni prosto treniraju", rekao je Dodik.

On je dodao da je BiH većinom prilagodila svoje zakonodavstvo kriterijumima EU i dostigla nivo koji Ukrajina ne može dostići za dvije godine, ako uopće i može dostići ikada.

Dodik je naveo da je u BiH prije deset godina bilo mnogo više optimizma po pitanju EU, ali 'se problem uvijek javlja kada se u to pitanje uključi ideologija koja vodi zabludi'.

"Uslovi Brisela pretpostavljaju gubitak identiteta građana. Oni uvijek vode tome da formiraju neki univerzalni tip ličnosti", naveo je Dodik i dodao da Srbi ne žele da izgube svoj identitet.

Odgovarajući na pitanje da li se RS plaši da će u slučaju stupanja BiH u EU teže graditi odnose sa Rusijom, Dodik je naveo da RS neće podržati proces stupanja u EU ako se postavi pitanje gubitka njenih 'tradicionalnih prijatelja'.

"Oni nam nameću svoje vrijednosti. Mi nećemo podržati proces stupanja u EU ako se postavi pitanje gubitka naših tradicionalnih prijatelja. Na kraju krajeva, niko i ne zna kako će izgledati EU", naglasio je Dodik.

Dodik je ocijenio da se EU samo brže uništava, da trenutno u Evropi nema nijednog pravog lidera i političara i da je svima jasno da je Evropa, slijedeći interese SAD, izgubila svoj značaj.

"Sve više izlazi na vidjelo pitanje unutrašnje nestabilnosti i postaje očevidno da je potrebno mnogo toga mijenjati u savremenoj Evropi. Pri tome ne vjerujem u to da su mnogi saglasni da budu ti koji ispunjavaju tuđe odluke. Zato sam uvjeren da je EU u sadašnjem obliku neodrživa", dodao je Dodik.