predsjednik rs

Dodik kaže da ima ‘ekskluzivni’ snimak Dine Konakovića iz Luksemburga. Sutra će ga objaviti

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković boravi u Luksemburgu na poziv visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella.

Na današnjem sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU i ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana Konaković je objasnio kolegama u čemu je problem koji koči Bosnu i Hercegovinu na evropskom putu, odnosno implementaciju evropske agende.

Kao glavnog kočničara imenovao je predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika i njegovu kamarilu te istakao da to vjerovatno rade po nalogu iz Moskve. Iz koje se Dodik nedavno vratio.

"On tim postupcima 'gasi svjetlo' entitetu RS koji ima puno finansijskih problema i oduzima onima koji su ga birali prilike i potencijale, a cijelu zemlju dovodi u nezavidan položaj", naveo je Konaković.

U skladu s narodnom možeš kako hoćeš, ali nećeš dokle hoćeš, ministar je poručio i to da Dodik može usporiti "naš put u EU, ali da ga nikada neće moći zaustaviti i šteta je što nema hrabrosti i ne pokazuje liderstvo da zajedno s nama iskoristi priliku koju nam daje EU, a koju nisu pružali ni mnogim zemljama koje su sada punopravne članice, jer BiH ima puno lakše uslove za punu integraciju u EU".

Konaković je istakao da je naša delegacija na sastanku pokazala i slike nedavnog sastanka Dodika s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na kojem je Dodik obećavao da se BiH neće pridruživati sankcijama protiv Rusije i tražio svoja prava u BRICS-u.

Predsjednik RS reagirao je u svom stilu na društvenim mrežama:

"Dobio sam ekskluzivni snimak Dine Konakovića u Luksemburgu. Sutra ujutro ću ga objaviti".