oglasio se

Dodik tvrdi da su Konaković, Nikšić i Forto došli u Banju Luku da provociraju: Učinio sam ozbiljan napor da im se ništa ne desi

Predsjednik RS Milorad Dodik kazao je da za njega ništa ne znači 25. novembar i da su Elmedin Konaković, Nermin Nikšić i Edin Forto došli u Banju Luku da provociraju.

Dodik je naveo da im se ništa nije desilo u Banjoj Luci, da niko nikoga nije napao i da su nepozvani gosti doživjeli zviždanje.

Dodik je konstatovao da u Banjoj Luci nije organizovan nikakav skup već da su tamo spontano okupili borci, invalidi koji su stvarali RS, a ne ZAVNOBiH.

"Oni su tamo došli da provociraju i ja sam učinio ozbiljan napor da im se tamo ništa ne desi i ponosan sam na to što im se ništa nije desilo. Zar je problem to što nisu dočekani sa crvenim tepisima", rekao je Dodik.

Dodik je upitao da li je ijedna institucija na nivou BiH odlučila da je 25. novembar praznik BiH.

Zatim je pokušao porediti 25. novembar sa neustavnim 9. januarom.

"Nema zakona i nema odluke. Nisam ni ja došao u Sarajevo i pravio gluposti 9. januara", rekao je Dodik novinarima.

Dodik je konstatovao da iz RS nisu rekli da taj njihov navodni praznik ne slave u Sarajevu, Vogošći ili po Federaciji, ali da ga u RS neće slaviti.

"Pošto znaju taj naš stav, počeli su da provociraju i da dolaze", ponovio je Dodik.

Dodik je ponovio da nema ZAVNOBiH-a bez AVNOJA, niti ima BiH bez dejtonskog Ustava.

"Za nas je prihvatljiva dejtonska BiH, a ne ova. Ne možete nametnuti praznik koji ne postoji i u BiH nema nijednog praznika osim Nove godine, a to Federacija BiH utvrđuje svojim aktom, a mi svojim. Nećemo dopustiti da nas neko provocira", poručio je Dodik.

Dodik je dodao da će narednih godina još snažnije osporavati nepostojeće praznike.

"U Sarajevu je postojala ulica Vojislava Kecmanovića predsjednika ZAVNOBiH-a, a sada je nema. Ako ste ukinuli ulicu, koliko onda držite do zasjedanja koje je on vodio", istakao je Dodik.

Zatim je ponovio da BiH nije ono što hoće FBiH.

Dodik je ustvrdio da su i poruke američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja koje je juče uputio iz Mrkonjić Grada, uz tvrdnje da je tu održano zasjedanje ZAVNOBiH-a, upućene ispred pogrešne kuće.

"Ono što stoji iza njega nije ta zgrada. Zar mi njemu osporavamo 4. juli. Ne osporavamo, a oni nama osporavaju 9. januar, a hoće da nam nametnu 25. novembar koji mi ne prihvatamo", poručio je Dodik.