Politika

Dodik, Komšić i Džaferović 10 minuta se svađali na presici oko raspada BiH, Erdogan nijemo posmatrao

Posljednih 10 minuta press-kofenrencije članovi Predsjedništva BiH iskoristili su da se svađaju, dok je njihov gost predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan nijemo posmatrao.

Prvo je Milorad Dodik govorio o tome kako je Dejtonski sporazum uništen i da je potrebno novo rješenje te da ne priznaje visokog predsavnika Christiana Schmidta.

“I disolucija je neko rješenje, a ja se zalažen da do toga ne dođe”, rekao je Dodik.

Potom je Šefik Džaferović kazao da to neće biti moguće, da je teritorijalni integritet BiH neupitam i da je Christian Schmidt legitiman visoki predstavnik.

Uključio se i Željko Komšić koji je kazao da disolicija ne može na miran način.

“To se neće desiti, ima ljudi koji će braniti ovu državu. I stojim iza svega što sam rekao”, kazao je Komšić.

Ponovo se uključio Dodik.

“Pa šta, ja sam samo rekao disolucija je neko rješenje. Ja se zalažem za BiH, ali BiH u kojoj ću ja i moj narod moći izgovarati svoje stavove. Ja imam svoje stavove. Bolje i disolucija nego da neko gine za bilo kakvu ideju na svijetu”, naveo je Dodik.

Dok je Dodik kao papagaj ponavljao svoje stavove, Komšić i Džaferović su mahali glavama i negodovali ovakvom govoru.

“Što se tiče blokade državnih institucija mislim da je bespotrebna i završit će nakon nekog vremena. Ne ovisi to o meni. Završiće se konstatcijom da smo samo gubili vrijeme i energiju. Živi bili pa vidjeli. A što se tiče mirne disolucije… Nisam toliki hipik da vjerujem da se može desiti mirna disolucija BiH”, istakao je.

Za to vrijeme, Erdogan je nijemo posmatrao i slušao svoje domaćine koji su još jednom press-konferenciju iskoristili da se svađaju i brukaju državu.

Kada su se sva trojica ispucala, iz protokola su htjeli prekinuti presicu, ali je Erdogan pitao: Ima li neko od turskih novinara da želi postaviti pitanje?Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare