Vijesti

Dodik kontra vladike: Odbacujem postojanje bilo kakvog državnog projekta s ciljem povećanja broja žrtava u Јasenovcu

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik komentarisao je izjavu koju je dao vladika pakračko-slavonski Jovan da je slučaj revizionizma u Srbiji i RS masivan kada je riječ o broju žrtava u Jasenovcu.

Dodik je rekao da niko u RS i Srbiji ne govori napamet o broju žrtava bilo gdje, a pogotovo u Jasenovcu, te da mu nije jasno odakle ta izjava vladike Jovana.

"Odlučno odbacujem bilo kakavu mogućnost da je državni projekat Srbije i RS da se uveća broj žrtava u Jasenovcu. O zločinu u Jasenovcu su se vodile i vode mnoge naučne i druge rasprave, postoje razni izvori, činjenice i podaci", kazao je Dodik za Srnu.

On je rekao da ga je posebno "pogodio" dio izjave gdje vladika pokušava da negira samo one izvore sa srpske strane koji govore o broju stradanja, a nije pomenuo one sa hrvatske koji minimiziraju taj broj.

"Iz Hrvatske dolaze sramni podaci koji govore da je u Јesenovcu bilo tek 35.000 do 80.000 žrtva. Nepobitna je činjenica da je Јasenovac bio masovno mjesto pomora Srba u Drugom svjetskom ratu i to niko ne može da opovrgne", rekao je Dodik.

Podsjećamo, vladika Jovan je govorio na tribini Srpskog privrednog društva "Privrednik" u Zagrebu o revizionizmu koji je sveprisutan u naučnom, ali i medijskom prostoru Srbije i bh. entiteta RS.

"Mi imamo sada slučaj revizionizma u Srbiji i Republici Srpskoj koji je masivan s naše strane. To je podrška lažnoj priči sa profesorom Gideonom Greifom koji se pojavio u Srbiji. Svi historičari znaju ko je on, da je cirkus, jer Greif govori o milion i 400 hiljada žrtava Jasenovca", ističe vladika Jovan.

Gideon Greif je, podsjetimo, bio i jedan od autora skandaloznog izvještaja RS o genocidu u Srebrenici.