Vijesti

Dodik: “Mi ako budemo išli u Srbiju, ići ćemo sa 49 posto Bosne i Hercegovine”

Ovdje je problem nametnuti zakon, a ovo oko genocida je nađeno da bismo se mi upecali na to i da bi mi branili jeste ili nije bio genocid – pojasnio je Dodik u Beogradu u završnom obraćanju na tribini “Inckov zakon – kraj Srpske ili raspad BiH”.

Dodik je poručio da Christian Schmidt ne može biti visoki predstavnik u BiH, makar bio i najbolji čovjek na svijetu, jer je nelegalno izabran.

On je ukazao da dolazak Schmidta uopšte nije slučajan, posebno ako se zna da je na mjesto jednog od sudija Ustavnog suda BiH prije godinu dana ubačena Njemica, piše srpskainfo.

– Znači, pripremao se teren da dođe, ako se promakne i ako se izborimo nekako sa Schmidtom, onda dolazi Ustavni sud BiH – rekao je Dodik i podsjetio da je ranije visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown nametnuo zakon da je nepoštovanje Ustavnog suda krivično djelo.

On je upitao zašto je najviše visokih predstavnika u BiH bilo iz Njemačke i Austrije i šta će u BiH sudija Ustavnog suda iz Njemačke.

– Da pokriju ove odluke? Naravno, ja sam svjestan da nas čeka decenijska i duga borba – rekao je Dodik.

On je ukazao da djelatnosti stranaca idu toliko daleko da “podzemno djeluju i šalju poruke – kada bi Dodik prihvatio Schmidta, odlazeća kancelarka bi posjetila Sarajevo”.

– To samo govori koliko oni nemaju pojma o situaciji – istakao je Dodik.

Dodik je naveo da ako iko djeluje maligno u BiH, to su zapadnjaci, iako stalno nameću priču o nekom takozvanom ruskom uticaju.

Prema njegovim riječima, krajnji cilj ovakvih djelovanja je da se poništi karakter BiH.

– Zahtjev za unitarnom zemljom je zahtjev za centralizacijom, isključivo je vezan za činjenicu da se spriječi da ona ima karakter konfederacije. Ako ima karakter konfederacije, onda svaka konfederacija ima pravo na proces nultifikacije – rekao je Dodik.

On je naveo da se Narodna skupština Republike Srpske odredila o posljednjoj odluci Inzka i da će to svakako završiti na Ustavnom sudu Republike Srpske.

– Mi vjerujemo da će on potvrditi ovaj zakon da se poništava i zabranjuje primjena Inzkovog zakona na području Republike Srpske. A sad je tu odmjeravanje snaga i ovo je definitivno odmjeravanje snaga za nas. Ako mi podlegnemo tome i ako nam uhapse i odvode ljude, mi nemamo tamo više šta da čekamo. Ako se suprotstavimo, otvaramo proces koji neće biti brz, ali ga otvaramo – rekao je on.

Dodik je govoreći o mogućnostima razlaza u BiH podsjetio da je svojevremeno poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić rekao da Srbi i Hrvati imaju rezervne zemlje da se odsele i da u Hrvatsku i Srbiju mogu “ponijeti na svojim opancima ono što se zalijepi”.

– Ja sam mu tada odgovorio da smo mi već odavno u cipelama i da, ako budemo išli, ići ćemo sa 49 odsto BiH i to mu i danas poručujem. I tome smo mi danas bliže nego što mnogi misle – zaključio je Dodik.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare