dogovor ili blokada

Dodik najavio sastanak partnera u vlasti: Dat ćemo još jednu šansu evropskom putu BiH

Milorad Dodik Dragan Čović Nermin Nikšić Osmorka

Milorad Dodik, lioer SNSD-a i predsjednik Repuiblike Srpske, najavio je još jedan sastanak partnera u vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

"Danas ćemo, u još jednom pokušaju da damo šansu evropskom putu Bosne i Hercegovine, u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu organizovati sastanak partnera u vlasti na zajedničkom nivou, gospodina Čovića, srpske strane i bošnjačke strane.

Posljednji pokušaj

Mislim da je ovo zadnji pokušaj stabilizacije prije nego što bi se to partnerstvo moglo raspasti. Dakle, očekujemo da riješimo probleme zastoja u radu Doma naroda, koji je blokiran od strane Bošnjaka koji su napustili i time blokirali rad Doma naroda.

Da riješimo pitanje nelegalnog visokog predstavnika i njegovih odluka, da ih suspendujemo, i da se dogovorimo da u što hitnijem roku, a to je već moguće sutra, na Predstavničkom domu donesemo zakon o izborima, koji bi utvrdio sve ono što je normlano za jednu zemlju, a to su tehnički nivoi.

Mora se razvlastiti Centralna izborna komisija, koja je odlukama nelegalnog Šmita previše dobila neki značaj. Moraju se racionalizovati troškovi u vezi s izborima i mora se obezbijediti da zastupljenost naroda, konstitutivnih naroda, bude vidljiva u zbornim komisijama, kako to predviđaju Ustav i zakon.

Ima li dogovora?

Očekujem da ćemo sve to razmatrati danas na sastanku. Ukoliko ne bude dogovora, više nisam siguran koliko to partnerstvo ima smisla.

Nakon nekoliko dogovora i onoga što su razvalili stranci, prije svega američki ambasador Murphy, blokiran je kompletan evropski put.

Jedan optimizam koji smo imali je ustuknuo i ne možemo da se krećemo dok ne riješimo uzroke tog zastoja. A to je, prije svega, nelegalni Schmidt, koji nastavlja da ruši evropsku perspektivu BiH", objavio je Dodik.