Šta je spremio VP

Dodik najavljuje veliku proslavu za 9. januar, hoće li Schmidt ispuniti svoje obećanje da dan RS više nikad neće biti isti?

U Banjoj Luci je jučer održana prva sjednica 'Odobra za proslavu Dana Republike Srspke'. Sjednicom je predsjedavao predsjednik RS Milorad Dodik, a on je saopćio neke detalje obilježavanja ovog neustavnog 'praznika'.

"Predsjedavao sam danas (jučer, op.a.) prvom sjednicom Odbora za proslavu Dana Republike Srpske na kojoj je usvojen prijedlog programa proslave. Formirana je i Radna grupa za pripremu i realizaciju proslave Dana Republike", objavio je Dodik na X-u.

Radi se o inat prazniku u RS koji Dodikov režim proslavalja uprskog odluci Ustavnog suda BiH po kojoj je on neustava i po kojoj vrijeđa osjećanja drugih naroda koji žive u RS. Jer, 9. januara 1992. godine, faktički je proglašena paradržavna tvorevina u čije ime su počinjeni nastrašniji ratni zločini nad Hrvatima i Bošnjacima, a sve kulminiralo genocidom u Srebrenici.

No, Dodikov režim odlučan je da ovaj dan svake godine slavi u većim gabaritima, pa se tako priprema velika parada i sljedeće godine. Za razliku od ove, kada je ona provokativno održana u Istočnom Sarajevu.

"Centralni događaji povodom proslave Dana Republike biće svečani defile na Trgu Krajine u Banjaluci, svečana akademija u sportskoj dvorani Borik, te svečani prijem u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, dodjela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima, kao i polaganje vijenaca i cvijeća na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske, Spomenik borcima NOR-a, Spomen-kosturnicu, Spomenik banjalučkim bebama i na spomen-obilježje bivšeg predsjednika Republike Srpske dr Milana Jelića.

Dan Republike Srpske biće svečano obilježen u svim gradovima i opštinama Republike Srpske, kao i u Brčko distriktu", rekao je Dodik.

No, postavlja se pitanje da li će i ovo paradiranje na kostima ubijenih dozvoliti visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt. Posebno je važno to pitanje s obzirom na to da je Schmidt obećavao da dan RS više nikad neće izgledati kao što je izgledao. To je on kazao nakon što su Istočnim Sarajevo prodefilirani naoružani pripadnici MUP-a RS te brojnih sumnjivih organizacija kao što su ruski Noćni vukovi.

"Treba reći da se 9. januar 2024. u tom okviru i na taj način neće dogoditi. Dakle, mogu se slaviti i državni i praznici entiteta, ali to se može raditi na drugi način i nikome zbog toga neće pasti kruna s glave", rekao je Schmidt sredinom januara.

O tome je sa Schmidto razgovorao i njemački novinar Michael Martens koji je također podijelio njegove izjave.

"Schmidt je najavio: '9. januara više se neće održavati ovako (godine). To što su u ovom događaju učestvovali i državni dužnosnici bit će zadatak tužitelja'", objavio je Martens.

Schmidt je dodao: “Proslava 9. januara je nezakonita, zbog čega državnim službenicima nije dopušteno prisustvovati. Ako to učine, moraju postojati posljedice.”

Dakle, Schmidt je faktički najavio posljedice za državne službenike koji se budu priključili proslavi neustavnog praznika, a poznato je da se kadrovi iz RS redovno priključuju pozivima Dodika iako ih zakon u tome sprečava.