Vijesti

Dodik nakon presude Stanišiću i Simatoviću: Hag odiše silom, arogancijom i nepravdom

Dodik za govornicom ljut

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da "ne postoji Srbin kojeg neće osuditi Međunarodni mehanizam za krivične sudove u Hagu", pa tako i bivše zvaničnike Službe državne bezbjednosti Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića, koji su danas osuđeni na po 15 godina zatvora.

"Njihova presuda apsolutno govori da je dužina trajanja izrečene kazne identična činjenici da nisu imali dokaza i da su tražili vremenski prostor da bi 15 godina kazne bilo isto kao njihov boravak u Hagu. To znači da njih dvojica ne mogu da tuže Tribunal i naplate odštetu", rekao je Dodik danas novinarima u Banjoj Luci.

On je istakao da "Hag odiše silom, arogancijom i nepravdom" i da je sve promašeno onim što se htjelo postići Tribunalom, te da pomirenje na ovim prostorima nije uspostavljeno njegovim presudama.

"Još više ima nerazumijevanja, a ubice Srba nisu podvrgnute pravdi. Njihova ranija odluka da vojno i političko rukovodstvo Srba u RS i Srbiji dovedu u Hag i osude vjerovatno se sada završava. Nisu imali nikave činjenice u navedenom predmetu, kao ni protiv Vojislava Šešelja i Biljane Plavšić i mnogo čega drugoga. Šta je Momčilo Krajišnik uradio, koga je ubio, i radi svega naravno da trpimo", kazao je Dodik.