Raport otkriva

Dodik ne može do saudijskih miliona bez države BiH: Vijeće ministara danas donosi odluku, hoće li mu Trojka pomoći?

Koliki je interes za saudijske milione govori podatak da je Vladi RS prijavljeno projekata vrijednih oko 2,5 milijarde
Ministri Košarac i Amidžić

Vlasti u entitetu Republika Srpska suočeni sa sve većim finansijskim problemima, od prošle godine intenzivirali su potragu za kreditorima infrastrukturnih i drugih projekata koji su u tom entitetu već godinama na čekanju zbog nedostatka novca.

Osim što su se okrenuli uglavnom kineskim bankama s kojima sklapaju tajanstvene ugovore o kreditima, iz RS su milione maraka odlučili pozajmiti i od Saudijskog fonda za razvoj.

Višković davao upute kako doći do saudijskih miliona

Vlada RS čak je organizirala edukacije i seminare o tome kako što bolje ispuniti aplikacije za kredite i grantove od ovog fonda kako bi povećali šanse za dobivanje saudijskih miliona.

Koliko su Vladi RS potrebne te pare, govori i to što je početkom ove godine predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković u Banjoj Luci okupio oko 200 gradonačelnika, načelnika općina, direktora javnih preduzeća, te predstavnika institucija i ustanova entiteta RS kako bi im predstavio mogućnosti i načine saradnje na projektima sa Saudijskim fondom za razvoj.

"Na finansijskom tržištu bilo gdje u Evropi i svijetu nema tako prihvatljivih uslova za kredite. Važno je što Saudijski fond nema limit za izdvajanje kredita", rekao je tada Višković, pozivajući aktere sastanka da prijave što više projekata koje bi finansirali Saudijci.

Pohvalio se tada Višković da je Saudijski fond prošle godine u RS odobrio dva projekta koja se odnose na naučno - tehnološki park u Banjoj Luci i Studentski dom u Foči.

Međutim, izgleda da su stvari u praksi puno drugačije od onih kako ih je teoretski predstavio Višković, a poslije njega posljednjih mjeseci nastavili ponavljati ostali zvaničnici u RS u pokušaju da predstave taj entitet kao sposobnog zajmoprimca koji može vraćati kredite.

Da Saudijski fond za razvoj, jedna od institucija Kraljevine Saudijske Arabije koja godinama ili putem kredita ili donacija doprinosi realizaciji mnogih projekata u raznim sektorima u BiH, oprezno ulazi u kreditiranje i zajmove entitetu RS, govori činjenica da taj fond garanciju za zajmove entitetu traži od države BiH.

Naime, na dnevnom redu današnje sjednice Vijeća ministara BiH zakazane nalazi se i tačka pod nazivom: Inicijativa za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu, Projekat izgradnje studentskog doma na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, između Saudijskog fonda za razvoj i Bosne i Hercegovine.

Faksimil dnevnog reda sjednice VMBiH: Razmatrat će sporazume BiH sa Saudijskim razvojnim fondom o zajmu za potrebe RS

Jasno je da se Sporazum u ovom slučaju zaključuje s državom BiH, a ne s entitetom RS.

Na gradnju parka planiraju potrošiti oko 30 miliona KM

Isti slučaj je i sa zajmom za Projekat izgradnje naučno-tehnološkog parka u Banja Luci, za koji je Višković ranije kazao da ga je Saudijski fond za razvoj već odobrio.

I Inicijativa za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu za taj projekat, bit će potpisana između Saudijskog fonda za razvoj i Bosne i Hercegovine, a što je također jedna od tačaka dnevnog reda predstojeće sjednice Vijeća ministara BiH.

Zanimljivo je da u nazivu tačke dnevnog reda sjednice Vijeća ministara BiH koja se odnosi na zajam za naučno-tehnološki park uopće nije navedeno da se odnosi na Banja Luku, odnosno RS.

Inače, vlasti RS su prošle godine već osnovale Naučno-tehnološki park (NTP) Republike Srpske, a gradnja objekta u kojem bi bio smješten planirano je da košta 15 miliona eura.

Sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije i jačanje kapaciteta budućeg menadžmenta parka ranije je osigurao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Kako se vidi iz dostupnih dokumenata dio sredstava za ovaj projekat se očekuje i od Saudijskog razvojnog fonda, ali će potpisivanje sporazuma o tom kreditu ipak zavisiti od države BiH, a ne od entiteta RS, kao što je slučaj i s mnogim drugim kreditima koje taj entitet uzima, a garanciju traži od države BiH koju negira i na koju vlasti iz RS sve učestalije atakuju.

Atakuju na državu bez koje ne mogu

Inača, Vlada RS usvojila je nedavno informaciju o projektnim prijedlozima za finansiranje iz sredstava Saudijskog razvojnog fonda i odabrala devet projekata ukupne vrijednosti 161,6 miliona KM koje je trebala kandidirati u aprilskom terminu, jer se za finansiranje kod Saudijskog fonda konkuriše dva puta godišnje.

Jasno je da će za većinu tih sredstava garancije morati dati država BiH, jer budžet RS odavno nije razvojni, niti tamošnje vlasti imaju pokriće za te kredite.

Koliko su vlasti u RS-u zainteresirane za kredite kod Saudijskog razvojnog fonda govori i podatak da je entitetsko Ministarstvo finansija RS primilo ukupno 77 projektnih prijedloga iz svih dijelova RS ukupne vrijednosti od čak 2,5 milijarde KM.