novih 10 miliona km

Dodik nije samo u panici zbog rezolucije o Srebrenici: RS se ponovo zadužuje, četvrti put u ovoj godini

U Službenom glasniku RS objavljena je odluka Vlade ovog entiteta o novom zaduženju. Riječ je o 67. emisiji obveznica RS javnom ponudom.

Na Banjalučkoj berzi će biti prodati trezorski zapisi vrijedni 10 miliona KM, a rok dospijeća za naplatu je šest mjeseci. Zapisi će se naći na berzi 18. aprila, što znači da na naplatu stižu 18. oktobra.

U samo tri i po mjeseca ove godine, Vlada RS se zadužuje po četvrti put. Samo u ovoj godini, RS se zadužila oko 40 miliona KM i s novom emisijom trezorskih zapisa, taj dug će narasti na oko 50 miliona KM.

I dok se predsjednik RS MIlorad Dodik, kao i premijer Radovan Višković i ministrica finansija Zora Vidović upinju u pojašnjavanju kako u RS cvjetaju ruže, činjenice ih demantuju. RS je pred finansijskim slomom i pred velikim izazovom da očuva socijalni mir.

I dok novac za budžetske plaće i funkcioniranje entiteta RS osigurava preko zaduženja, koja su najčešće vrlo nepovoljna, sa visokim kamatama i kratkim rokom dospijeća, Dodik je na evropskoj turneji u pokušaju da osujeti usvajanje rezolocije o Srebrenici u UN-u.

Dodik prijeti secesijom, izbornim zakonom RS, bavi se ruskim interesima i svako malo trči srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću na noge. Ne čudi da je u panici, jer treba osigurati milijarde za funkcioniranje RS. Jedini put su nepovoljna zaduživanja. Ako se tome dodaju i vrlo opipljive posljedice sankcija prema osobama u vrhu RS, dizanje tenzija i galama je jedino što je Dodiku preostalo.