Govorio za RT

Dodik o ordenu kojim ga je odlikovao Putin: Za ovo se trebalo roditi

Predsjendik bh. entiteta RS Milorad Dodik sastao se danas u ruskom Kazanju sa predsjednikom Rusije i prvi je lider koji se sastao sa Vladimirom Putinom nakon sumnjive smrti opozicionara i njegovog najvećeg kritičara Alekseja Navaljnog.

Dodik je dao i intervju za rusku agenciju Russia Today (RT) u kojem je veličao Rusiju i kinjio na Zapad.

Dodik je, kako je naveo, Putinu poželio sve pobjede koje može da ostvari i prenio da su sve pobjede Putina i Rusije - pobjede RS.

"Mi vjerujemo da je Rusija na pravoj strani slobode naroda, ljudi i država. Predsjednik Putin u tom smislu ostvaruje važnu misiju ovog vremena", naveo je Dodik.

Dodik je istakao da je Rusija bila primorana da brani svoj narod i da je zbog toga započela "specijalnu vojnu operaciju" (kako Rusi nazivaju rat u Ukrajini).

On je dodao da se Еvropa, pod uticajem SAD, prevarila zbog stajanja na stranu ukrajinskog režima. Еvropske zemlje, kako je naveo, postale su svjesne koliko su energetski zavisne od Rusije, što se vidi i po smanjenom obimu proizvodnje i recesiji koja je uzdrmala ЕU.

"Zapad je u kolektivnoj histeriji i traži da se svi u regionu priključe njihovim sankcijama. Republika Srpska, kao ni Srbija to nisu učinile i mi ostajemo izloženi gotovo svakodnevnim pritiscima", naveo je Dodik.

Uzimajući kao primjer ujedinjenje dvije Njemačke, Dodik je rekao da vjeruje da će tako jednog dana doći do ujedinjenja srpskog naroda sa dvije strane Drine i da je to sasvim logičan slijed događaja, iako Zapad to pravo pokušava da ospori manjim narodima.

Dodik je najavio da će se u narednom periodu pozabaviti time kako da olakša poslovanje ruskih firmi u RS.

Kao veoma značajno Dodik je istakao da je Rusija, kao veliki prijatelj Republike Srpske, nastavila povoljan gasni sporazum sa ovim bh. entitetom.

Govoreći o odlikovanju koje mu je Putin uručio - Ordenu Aleksandra Nevskog, Dodik je za RTRS istakao da se za to trebalo roditi i da je velika čast dobiti od ruskog predsjednika orden koji se dodjeljuje stranim državnicima.

Dodao je da mu je ovo jedan od najdražih i najvažnijih ordena koji posvećuje svim ljudima RS.