šta ga čini sretnim

Dodik o sastanku u Mostaru: Ohrabren sam, idemo u dobrom pravcu. Jedini nezadovoljan može biti Schmidt

(Foto: Fena)

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodika ponovo je komentirao jučerašnji sastanak u Mostaru ističući kako ustvari svi trebaju biti zadovoljni.

Podsjetimo, nikakav dogovor jučer nije postignut iako je vremena sve manje za usvajanje tri preostala 'evropska' zakona kako bi BiH dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU.

"Јedini koji jučerašnjim razgovorima u Mostaru mogu biti kompletno nezadovoljni su turista Schmidt i svjetski putnici koji BiH žele kolonijalni status, a njenim narodima status podanika", napisao je Dodik na X-u.

"Kao učesnik sastanka ohrabren sam činjenicom da smo satima konstruktivno razgovarali i pomjerali stvari u dobrom pravcu. Oko nečega ćemo se dogovoriti brže, oko nekih stvari sporije, ali činjenica da naše radne grupe ulažu trud u rješenja, a mi u njihovu implementaciju govori da postoji volja, da vjerujemo u sopstvenu demokratiju, a ne u tuđu demonstraciju sile i nepoštovanja prema nama", naveo je Dodik.

On je istakao da EU ne može biti kompletna bez Republike Srpske i BiH u svom sastavu.

"Od EU očekujem da vrednuje činjenicu da je evropski put naš zajednički cilj u vezi s kojim imamo saglasnost i na kojem zajedno radimo već godinu dana. EU ne može biti kompletna bez Republike Srpske i BiH u svom sastavu jer je ona nastala kao mirovni i demokratski projekat da se zaustave vjekovni konflikti u Evropi. I EU i BiH, procesima u kojima odlučuju njihovi lideri, opredjeljuju se jesu li instrument kratkoročnih geopolitičkih interesa u ovim komplikovanim vremenima ili služe ciljevima i narodima koji u njima žive", naveo je Dodik.

Dodik kaže da nikada neće odustati od služenja interesima naroda koji ga je demokratski birao.

"Јedno je sigurno - neću odustati od služenja interesima naroda koji me je demokratski birao i borit ću se za naše pravo na historiju koju pišemo hiljadu godina. Ukratko, BiH može funkcionisati samo kao mala EU ili ne može nikako. Puna razgovora i kompromisa koji nisu po volji svakome, ali ne smiju biti na štetu nikome", istakao je predsjednik RS.