Politika

Dodik odgovorio reisu Kavazoviću: Registrujte Islamsku zajednicu kao političku partiju

kao partiju dodik kavazović

Predsjednik RS Milorad Dodik reagirao je na saopćenje Islamske zajednice u BiH u kojem je rečeno kako je upravo Dodik prijetnja miru u BiH. Dodik se obratio reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću kazavši da Islamsku vjersku zajednicu u BiH konačno registruje kao partiju.

"Neka Kavazović otvoreno kaže da mu je program politički islam, pa da onda budemo načisto s kim imamo posla. Nema smisla kriti se iza vjerske organizacije, a ponašati se kao političar i, od skora, kao i vojskovođa. Nijedna crkva u BiH se ne miješa u politički život i to očekujemo i od Islamske vjerske zajednice", rekao je Dodik za Srnu.

Na pitanje Srne da prokomentariše saopštenje Islamske vjerske zajednice u BiH u kojem su naveli da "mir ne ugrožava Kavazović, nego Milorad Dodik", predsjednik Srpske je naglasio da umjesto izvinjenja, što je najmanje što bi bilo prikladno nakon izjava Huseina Kavazovića, Islamska vjerska zajednica u BiH nastavlja sve agresivnije da promoviše netoleranciju, ugrožavajući mir.

"To samo potvrđuju da su moje ocjene o djelovanju Huseina Kavazovića tačne. Biti vjerski lider a uopšte pominjati oružje u kontekstu sukoba za svaku je osudu i preispitivanje", istakao je Dodik.

On je naglasio da ohrabreni podrškom američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja iz Islamske zajednice nastavljaju sa neprimjerenom retorikom i pišu saopštenja koja se ne razlikuju od stranačkih.