predsjednik rs

Dodik pita Murphya: Je li vam nedovoljno sve vaše bogatstvo, pa biste i ovo naše malo da uzmete?

Predsjednik manjeg bh. entiteta RS Milorad Dodik odgovorio je američkom ambasadoru u BiH Michaelu Murphyu.

Dodik se oglasio na platformi X, te iznio novu plejadu uvreda na račun ambasadora SAD u BiH.

"Mirno razdruživanje je prijetnja interesima SAD", reče jučer Marfi. Imaju li Srbi, Bošnjaci i Hrvati pravo na neki svoj interes u BiH ili je samo važan interes SAD, a sva tri naroda treba da služe tom interesu? Imaju li pravo Srbi, Bošnjaci i Hrvati sami da se dogovore? Kako se dogovorimo, tako će nama biti. Ili treba da budemo pokusni kunići u nečijem eksperimentu.

"Je li vam nedovoljno sve vaše bogatstvo, pa biste i ovo naše malo da uzmete? Najveća zabluda bošnjačkih političara je da Amerika želi da ostvari interese Bošnjaka. Naš narod kaže: "Tuđa ruka svrab ne češe". Nije Austrija anektirala BiH da bi je razvila, već da bi odavde odvukla sve što se moglo odvući. Kako je bilo tada, tako je i danas, samo je drugi protagonista. Ameriku interesuju samo njeni interesi, a za Bošnjake, Srbe i Hrvate ih briga kao za lanjski snijeg. Kao što ih nije bila briga za Iračane, Sirijce, Libijce, Egipćane, Afganistance, u čijim zemljama su napravili haos isključivo zbog svog interesa.

Amerika nikada i nikome nije davala, već je uzimala. Ne znam zašto bošnjački političari naivno vjeruju da su oni posebni i da će njima nešto dati. Ako je neko i imao iluzije, Marfi ih je jučer raspršio. Bošnjaci svoj interes, kao i Srbi i Hrvati, mogu ostvariti samo međusobnim dogovorom - naveo je Dodik.