nervoza i panika

Dodik počeo prijetiti raspadom državne koalicije. Priželjkuje ponovo SDA?

Hoće li SDA stati na stranu Dodika u bitka za domove naroda

Danima već traje brutalna prepiska lidera NiP-a i SNSD-a, Elmedina Konakovića i Milorada Dodika.

Teško je razlučiti kad je tačno i zbog čega krenuo ovaj 'rat objavama', ali čini se da poprima sve veće razmjere jer je danas Dodik indirektno spomenuo moguće izbacivanje iz vlasti Konakovića, posljedično i Trojke.

Naime, žešće varnice krenule su tokom puta Elmedina Konakovića u Vašington, a teme sastanaka koje je održavao posebno su iznervirale Dodika. Tad je održao press-konferenciju na kojoj se pitao ko Konakoviću plaća da 20 dana hoda po Americi i da blati RS.

Osim što se zna da je tema sastanaka u Kongresu SAD bio Dodik, više detalja nema. Raport je već objavljivao nezvanične informacije da se sprema incijativa za označavanje Dodika ruskim čovjekom.

No, nakon toga, prepiske su postajale žešće i ličnije, pa je Konaković poredio Dodika sa 'tetkama koje se samo svađaju', dok je Dodik Konakovića nazivao 'momčinom'.

A, današnja objava Dodika u sebi sadrži i svojevrsnu prijetnju raskida koalicije.

"Kad pričaš s ozbiljnim političarima, legitimno izabranim predstavnicima naroda, pokaži poštovanje, inače bi mogao ispasti kroz ta otvorena vrata što se, kako kažeš, sve šire otvaraju. Pazi da se ne otvore za tebe da izletiš. Dogovor i razgovor - da. Sve ostalo - neće ići", rekao je Dodik.

Nije teško utvrditi da pod 'otvorenim vratima' i 'izlijetanju' Dodik misli na koaliciju koju čini sa Trojkom na državnom nivou.

Nije ovo prvi put da Dodik prijeti raskidom koalicije jer mu ne prolaze određeni zahtjevi, pa je u nekoliko navrata pričao kako se lakše dogovarao sa SDA i Bakirom Izetbegovićem.

No, za razliku od tog perioda kada je Dodik bio prilično neopterećen i politički i pravosudno, danas mu situacija ne izgleda baš bajno.

Osim što su se američke sanckcije proširile i na njegovu porodicu i porodične biznise, Dodika 'stišće' i proces pred Sudom BiH. Da ga on čini nervoznim pokazuje i to da oko sebe okuplja ogroman advokatski tim, pa je čak kontaktiran i poznati advokat Ante Nobilo iz Hrvatske, a unajmljen je jedan renomirani italijanski advokat koji treba da dokaže suludu teoriju o nelegitimnosti visokog predstavnika Christiana Schmidta.