na koji mlin teče voda?

Dodik podnio apelaciju “nepostojećem sudu”. Hoće li presuda biti “postojeća”?

Da su mu paradoksi svojstveni, jesu, da nije dosljedan, nije

Jučer je obznanjeno da je predsjednik RS Milorad Dodik, još prije mjesec, podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH. Čuli smo jasno i glasno da je to potvrdila predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić na N1.

Uvrijeđeni predsjednik manjeg bh. entiteta podnio je tužbu za klevetu uprkos tome što i sam nije primjer drugima kad su klevete, vrijeđanje, niski udarci, udaranje u bolne tačke i slično u pitanju.

U svom entitetu donio je Zakon o kleveti, čime je u maniru Kim Jong-una ukinuo slobodu govora, medsijsku slobodu izražavanja. Barem kad se radi o njemu, tu i reagira, a kad on, s druge strane kleveće, to se ne pika. Čak i kad negira genocid u Srebrenici, presuđen Međunarodnim krivičnim sudom, što je još po zakonu kažnjivo u našoj zemlji, prolazi bez ikakve sankcije. Uostalom, kao i svi oni koji također negiraju ovu ogromnu bol naše zemlje.

Bunili su se mnogi zbog kriminalnog zakona o kleveti, stranci upozoravali i upozoravali…, ali Dodik je, na kraju, ipak proveo svoje.

Isti slučaj je i sa Ustavnim sudom BiH. Nije tajna da predsjednik kao ne priznaje ovu instituciju, kad god ima priliku to opetovano ponavlja, da se ne zaboravi.

Sad se svekolika javnost pita, ako ne priznaje ovo sudsko tijelo te ako za njega ono ne postoji, zašto je podnio apelaciju instituciji koju ne priznaje?

Da su mu paradoksi svojstveni, jesu, da nije dosljedan, nije, ali svaku situaciju i svaku instituciju okrene na svoj mlin i uzme koliko mu treba. I u zavisnosti od ishoda podnesene aplikacije, tako će se i očitovati.

I zastupnik DF-a u državnom parlametu Milan Dunović komentirao je ovaj Dodikov igrokaz kojim ne priznaje Ustavni sud BiH, a podnio je "apelaciju istom tom, 'nepriznatom, sudu. Znači, ako Sud presudi u njegovu korist, onda je sve ok, a ako ne, onda ga ne priznaje".

S druge strane, profesor ustavnog prava Nurko Pobrić objasnio je pojam podnošenja apelacije Ustavnom sudu BiH.

"Primjetna je praksa da svi oni koji se obraćaju Ustavnom sudu BiH, to obraćanje nazivaju 'apelacijom', što je pogrešno i nije u skladu sa Ustavom BiH. Apelacija Ustavnom sudu terminološki i sadržajno najbliža je pojmu 'ustavne žalbe (tužbe)'. Taj institut (termin) nije poznat u Ustavu BiH", pojasnio je Pobrić na društvenim mrežama.

Kako god, dok sudovi i pravo ne usklade svoje kompetencije, ne promijene slabe karike bh. pravosuđa i, što je najvažnije, ne počnu implementirati te zakone gdje treba, Dodik i dodici će uvijek naći način da provedu svoje. Nauštrb, pa i sopstvenog naroda.