donosimo detalje

Dodik pokušao dirigirati haos u sudnici, sutkinja spustila zastore i izbacila SNSD-ovce: Ovdje se nećete ovako ponašati

U Sudu BiH konačno je počeo glavni pretres u procesu protiv Milorada Dodika na kojem mu je pročitana optužnica.

No, počelo je dramatično.

Naime u sudnicu je u 13 sati umjesto sudije Mirsada Strike ušla sutkinja Sena Uzunović. S obzirom na to da je ona odmah počela s konstatiranjem ko je prisutan u sudnici, Dodik se javio:

"Ko ste vi, ja vas ne poznajem?".

Sutkinja Uzunović je rekla da će sve pojasniti naknadno.

Kada je konstatirala ko je prisutan od optuženih, odbrane i tužilaca, sutkinja Uzunović je pojasnila da je ona od danas postupajuća sutkinja i da je ovaj predmet na nju presigniran u petak 2. februara, a nakon što je sudija Mirsad Strika zatražio da iskoristi godišnji odmor iz prošle godine jer u maju odlazi u penziju.

Kada je to saopćila, odbrana se pobunila da oni nisu o tome obaviješteni, a da su trebali biti kako ne bi bili iznenađeni.

Milorad Dodik se ponovo javio za riječ uz izvinjenje da je njegovo prvo javljanje i ponašanje moglo zvučati i izgledati neprimjerno.

"Izvinjavam se što je djelovalo tako. Trebali ste me obavijestiti da ćete vi biti sutkinja. Ovaj Sud što se mene tiče nema pojma šta radi. Imam problem što ste se pojavili jer ne znam ni ko ste, ni šta ste", rekao je Dodik.

Kada je sutkinja konstatirala da su se stvorili uvjeti da Tužilaštvo pročita optužnicu čime i zvanično počinje pretres, tada je advokat Goran Bubić tražio od sutkinje da pita Sud hoće li čitati optužnicu od 10. augusta ili 22. augusta.

Podsjećamo, ona od 10. augusta je vraćena na doradu. Sutkinja je to pitanje procijenila nevažnim jer Tužilaštvo može pročitati samo potvrđenu optužnicu.

"Kada se pročita, vi ćete se moći očitovati", navela je sutkinja.

Kako bi pokušali spriječiti čitanje optužnice nastupila predstava advokata Gorana Bubića koji je insistirao da mu se odgovori na pitanje, dok je sutkinja bila istrajna.

Satjerani u ćošak u namjeri da odugovlače proces, Dodikovi advokati zatražili su izuzeće sutkinje.

Javio se i Dodik, koji je negirao sam sebe. Prvo je tvrdio da nema pojma ko je sutkinja Uzunović i da ne zna ništa o njoj, da bi je onda optužio za pristrasnost.

On je naveo da je Uzunović bila politički angažirana. Ona je kazala da je su to teške riječi i da će to morati navesti u svom zahtjevu za izuzeće uz obrazloženje.

Međutim ona je se nije dala omesti, niti prekinuti u radu pa je stranama u postupku pročitala zakon po kojem ona kao sutkinja i u trenutku kada je podnesen zahtjev za njeno izuzeće može donositi odluke.

Tako je uspjela izdejstvovati da Tužilaštvo konačno počne čitati optužnicu i time je počeo glavni pretres.

Kada je to odlučeno, sutkinja je upozorila Dodikove pristalice u publici da se ponašaju primjereno i ne prave nered. Kada su nastavili ona je konstatirala da im Dodik daje upute da prave nered. Sutkinja Uzunović je kazala da Dodik dirigira pravljenje nereda i tražila da se spusti zastor, a da se oni koji ne poštuju red odstrane iz sale. Dio publike je i morao napustiti sudnicu, a oni koji su ostali nisu mogli vidjeti šta se dešava.

Dodik je rekao sutkinji da je ona pristrasna i rekao je da ona politički motivirana.

"Nevjerovatno da nemate nekog drugog sudiju nego samo Bošnjake".

Sutkinja mu je kazala da se tako ne može ponašati.

"Da ima prava ne bi bilo optužnice. Ne bi jedan kanarinac mogao da nametne zakon", rekao je Dodik misleći na visokog predstavnika.

Nakon toga je pročitana optužnica.

Sutkinja Uzunović je pitala tužioce da ukratko navedu na čemu zasnivaju optužnicu, a tužiteljica Nives Kanavčev je rekla da svoje tvrdnje zasnivaju na dokazima koji su navedeni u optužnici.

Na kraju čitanja, Dodik je kazao da ne razumije optužnicu.

"To što je neko donio odluku da je bog, ne može se na osnovu toga podići optužnica. Ne postoji čovjek koji može donijeti zakon, jedino mjesto je Parlament BiH. Ovaj visoki predstavnik je lažan, ne može se odlukom mijenjati zakon. Ova optužnica vrvi od netačnih činjenica. Ovo je gola politika, optužnica pod pritiskom javnosti. Tužilaštvo je prvo moralo provjeriti legitimitet visokog predstavnika, a onda podizati optužnicu", rekao je Dodik

Tužilaštvo je najavilo za iduće ročište četiri svjedoka, sva četiri su inspektori SIPA-e.

Iduće ročište je prvobitno najavljeno za 21. februar, ali odbrana Dodika je tražila pomjeranje, pa je ono zakazano za 6. mart.