prozvao i murphyja

Dodik ponovo o sastanku u Laktašima: Partije iz FBiH se ne slažu sa svojim stavom koji su iznijeli dva dana prije i napisali ga

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je sve što je "RS pokušala da izgradi i dogovori na zajedničkom pristupu, djelovalo optimistično, dok se nije uključila američka ambasada i sve srušila".

Dodik je naveo da se nakon Laktaša u Sarajevu, pokušalo utvrditi ono što je dogovoreno.

"Imao sam papir, imala ga je i javnost, koji su dostavili predstavnici političkih partija iz Federacije Bosne i Hercegovine. Dostavili su svoje viđenje sastanka i čitao sam to redom i pitao da li su oni to napisali - jesu, i da se ja slažem sa ovim i ovim, to je bilo 99 posto onog što su napisali.

Na kraju sam ih pitao da li se slažu sa tim, a oni kažu da se ne slažu - sa svojim stavom koji su iznijeli samo dva dana prije i napisali ga", rekao je Dodik.

Dodao je da je "rezultat toga da je američki ambasador (Michael Murphy, op. a.) održao javno predavanje šta može, a šta ne može".

Dodik je rekao da RS nastavlja sa politikom ignorisanja onih koji se miješaju u unutrašnje stvari druge zemlje, što je, kaže, zabranjeno Poveljom Ujedinjdnih naroda.

Dodik je istakao da su "Bošnjaci odustali od dogovora pod pritiskom američkog ambasadora".

"Na dan kada smo držali sastanak u Sarajevu ujutro je izašla Angelina Eichhorst, zadužena za saradnju sa BiH u ime Evropske komisije, i iznijela stav u kome je rekla da EU poštuje dogovor domaćih političara i to je trajalo samo dva sata, nakon čega je američki ambasador javno rekao da smatra da te stvari koje smo mi dogovorili nisu dobre i sve je palo", rekao je Dodik, prenosi RTRS.