kreće i u lobiranje

Dodik predložio ‘mirno razdruživanje’: BiH iz ove krize neće izaći, bolje da živimo kao dobre komšije

Predsjednik RS Milorad Dodik kazao je nakon sjednice Vlade RS u Srebrenici da je ovaj grad dio RS i da se toga ne stide.

"Danas se potvrdilo da ovdje nema međunacionalnih problema. I ako ih ima, njih generiraju s neke druge strane.

Srebrenica postaje politička tema. Sistem prevara vezano za međunarodna i druga tumačenja polazi od toga kako zločin nema kolektivni karakter. Iako je Haški tribunal uveo tu sramnu kolektivnu odgovornost tako što je optužio kompletan vrh tadašnji.

Genaralna skupština UN je političko tijelo od predstavnika država. Sve su to stvari koje govore da se Srebrenica želi promovirati na globalni način", naveo je Dodik.

On je dodao da to što su na rezoluciji radili samo Bošnjaci bez dogovora sa drugim narodima, pokazuje da BiH nema državne organe.

"BiH je u najvećoj krizi iz koje neće izaći. Mi ovo nećemo zaboraviti ni oprostiti", rekao je Dodik.

Onda je govorio o navodnim dokazima da su na spisku ubijenih u Srebrenici živi ljudi. Mahao je nekim papirima kazavši da je tu 87 imena ljudi koji su živi, a upisani su kao ubijeni u Srebrenici.

"Ovo je CIPS, dakle državni organ. Ovdje imate 87 ljudi, a mogli smo još da stavimo. Evo dokaza, imena i prezimena, datum rođenja. Čovjek je živ, vozio je načelnika Općine. Pa zamislite koliko se žurilo da se dođe do brojke koja je zadata", naveo je Dodik.

Dalje kazao kako on poštuje sve žrtve i tugu svakog čovjeka.

"Za mene je jednako tragično stradanje bilo kojeg čovjeka. Bilo koga bez obzira na nacionalnost i vjeru. RS nije štitila nikoga ko je činio zločine. Mnogi su odgovarali, to možemo da prihvatimo ili ne prihvatimo, ali one su dokazale da RS nije sistemski krila ljude koji su činili zločin i nije ih skrivala kada su ih tražili", naveo je Dodik

Dalje je kazao da će u roku od 30 dana vdati prijedlog razdruživanja. Jer jedine strane koje su sačinile BiH su RS i FBiH i tri naroda. Oni su napravili BiH. BiH nije imala niti jedan element da bude država, to je napravljeno pod pritiskom međunarodnog faktora. Jedino što je dobro da su napravili entiteska liniji pa da nema sporenja oko granice", naveo je predsjednik RS.

Onda je naveo da se dogovorilo na sjednici Vlade RS da se napravi komisija koja će obaviti dijalog sa svima u Srebrenici kako bi se odredio jedan datum na kojem će se obilježavati stradanja svih.

Najavio je i dokumentarni film o Srebrenici te po 10 miliona KM za Srebrenicu i Bratunac.

"U narednih mjesec dana obavit ćemo razgovore sa našim prijateljima i tražiti podršku za našu politiku za razdruživanje. Bolje da živimo kao stabilne i dobre komšije nego ovako da pričamo o multietničnosti", zaključio je Dodik.

Na pitanje zašto priča o Srbima kao genocidnom narodu kada to u rezoluciji ne piše, Dodik je rekao da je to podvala jer će se o genocidu učiti u knjigama i da to žele Srbima da uvale.